2374

На този ден: Започва процесът срещу Никола Петков

От 5 до 14 август 1947 година българските комунисти започват процеса срещу Никола Петков. На 16 август той вече е осъден на смърт чрез обесване и глоба от половин милион лева въз основа на Наредба-Закона за защита на народната власт. Комунистите се опитват да убедят Петков да поиска помилване, признавайки се за виновен. Той отказва да напише саморъчно молба и службите изготвят такава от негово име, която по-късно е изложена в Музея на революционната бдителност.

Макар решението за екзекуцията на Никола Петков да е взето от комунистическото ръководство още при арестуването му, след произнасянето на присъдата все още се обмисля целесъобразността на нейното изпълнение. На 13 септември Васил Коларов поставя писмено въпроса пред намиращия се в Москва Георги Димитров, излагайки опасенията си от отрицателния отзвук в страната и предлагайки присъдата да бъде заменена с доживотен затвор, като Петков бъде „напълно обезвреден в затвора“.

На 17 септември обаче Димитров нарежда присъдата да бъде изпълнена, позовавайки се на мнението на съветските власти. На 19 септември Държавният департамент на САЩ информира София, че предстои дипломатическо признаване на Димитровия режим, като продължава да настоява за отмяната на смъртната присъда на Петков. Тя обаче е изпълнена в 1 часа сутринта на 23 септември 1947 година в Централния софийски затвор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

05.08.2022 | 09:19

ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ бяха убити на 991944 ГОДИНА и ОФ мародерстваха по ГРАДОВЕ СЕЛА

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?