1939

На този ден: Учредяват първия български медал за Освобождението

На 19 юли 1880 г. е учреден първият български възпоменателен медал „За Освобождението 1877-1878 година“. Събитието съвпада с деня на третата годишнина от кървавите боеве при Стара Загора по време на Руско-турската война. 

По нов стил - на 19 юли 1877 г. приключва първата Шипченска битка, в резултат на която османските сили се изтеглят и предният отряд на руската армия, под командването на генерал Йосиф Гурко, установява контрол над Шипченския проход. 

Медалът е изработен от жълта метална сплав. Има кръгла форма, с диаметър 32 мм. Изобразява Коронования вензел на Княз Александър I. В кръг наоколо са изписани имената на селищата, при които са се водили най-ожесточените битки на опълченците - Ески-Загра, Шипка и Шейново, както и датата 19. Юлий 1880. Всяка една част от текста е разделена от съседните две посредством шестолъчи звезди.

Медалът съдържа следния текст: „НА ОПОЛЧЕНЦИТѢ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО 1877-1878“, изписан на пет реда. Текстът е вписан в овален венец, съставен от дъбова (отляво) и лаврова (отдясно) клонка, завързани заедно в основата чрез лента.

На практика, това е първият масово раздаван медал в българската история. През втората половина на 1880 г. и през първите месеци на 1881 г. всички живи опълченци, включително живеещите в Източна Румелия, са получили възпоменателния медал. Има вероятност и малък брой медали да са били раздадени на представители на Руската армия, макар самата процедура за придобиване на права за получаване на медала да е прекалено бюрократична и тромава дори за самите българи. В крайна сметка, над 7000 медала са били връчени на заслужилите.

Медалът е бил гравиран от К. Пиколо и отсечен в Руската империя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?