2374

На този ден: Търсачката Google стана на 24 години

На 27 септември през 1997 г. интернет търсачката на Гугъл (Google) обявява, че това е нейният рожден ден. Иначе компанията е основана официално на същата дата година по-късно от Сергей Брин и Лари Пейдж, докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уебстраници по ключова дума.

Първоначално тя е използвана само на сайта на Станфорд. Фирмата им е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г.

Януари 1996 година Лари Пейдж започва своята докторантска теза, чиято идея е да се направи търсачка, която да класира резултатите по това, колко пъти са цитирани. Заедно с Брин решават, че идеята е страхотна и от това ще излезе един много добър продукт за все по-бързо разрастващата се World Wide Web.

На 15 септември 1997 година е регистриран домейнът www.google.com.

Август 1998 година Google получава първите си 100 000 долара инвестиция, въпреки че все още не е имало юридическо лице с такова име.

На 4 септември 1998 година компанията официално попълва документите за основаването си. Това колкото и резонно да приемете за дата на раждане няма да познаете. Поне не и според Google. В момента технологичният гигант празнува рождения си ден на 27 септември, като годината на основаване е 1998-а. Това е така от 2002 година, когато за първи път пуска Google Doodle по този повод.

Но и тук има известни разминавания през годините. През 2003-а Google обявява 5-ия си рожден ден на 8 септември. През 2004-а година навършва 6 години на 7 септември. През 2005-а пък решава, че денят е 26 септември.

Все пак точката е сложена през 2006 година, от когато датата 27 септември не се е променяла за отбелязване на рождения ден на компанията. Разбира се, напълно в духа на техногиганта през 2013-а дори обявиха, че не са напълно сигурни за точната дата на рождения си ден.

 

Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи компанията получава от главната услуга, която предлага - Google търсене - генериране на резултатите от намиране на текст в световната мрежа. На 30 декември 2005 г., след проучване сред потребителите на Си Ен Ен (CNN), създаването на Гугъл е обявено за най-значимото откритие на интернет.

Гугъл (Google Inc.) е американска интернет и софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в интернет, но притежаваща подразделения за изчисления в облак (Cloud computing), онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други.

В крайна сметка  Google стана на 24 години днес.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?