4020

На този ден: След визита при Хитлер умира цар Борис III

Цар Борис III Обединител, управлявал България от коронацията си на 3 октомври 1918 г., умира на 28 август 1943 г. Изненадващата кончина е скоро след завръщането на монарха от визита при Хитлер. Смъртта му, предизвикана от инфаркт, е неочаквана и поражда различни версии.

Най-разпространената е, че е бил отровен. Според дневника на германския аташе в София по това време полк. фон Шьонебек двамата германски доктори, които са се грижили за царя - Зайц и токсикологът Ханс Епингер, са вярвали, че Борис е починал от отрова. Тя била същата, която д-р Епингер е намерил две години по-рано при аутопсията на гръцкия министър-председател Йоанис Метаксас - действа в продължение на седмици, причинявайки появата на петна по кожата. Цар  Борис III умира след кратко боледуване.

Слухове за смъртта на царя гласят, че той е отровен по нареждане на Хитлер, който бил силно раздразнен след последната им среща. По време на визитата Борис III отказва  да предаде българските евреи и да изпрати войски срещу СССР.

 Според министър-председателя проф. Богдан Филов обаче, в последната си среща Хитлер и Борис III са обсъждали само изпращането на допълнителни български войски в Западните Балкани, но не и срещу СССР. Синът му Симеон Сакскобургготски не отрича тази версия, но посочва като вероятна и хипотезата, че интерес от смъртта на царя е имал и СССР, като в случая е възможна намесата на НКВД.

След 10 ноември царското семейство отново се ползва със слава. На името на цар Борис III Обединител през 90-те години е кръстен централен булевард в Пловдив, който се именуваше по времето на социализма "Георги Димитров". На  кръстовището на ул. "Кап. Райчо" е поставена паметна плоча от гранит. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

28.08.2023 | 09:16

МРЪСНИТЕ ИЗРОДИ ГЯУРИ СЕ ПРОДАДОХА НА ЧИ ФУТИТЕ И ИМ ОСИГУРИХА ПОЧИВНИ ЛАГЕРИ!

Отговори
1 5
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

28.08.2023 | 09:15

ЗАТОВА МУ СЕ РАЗМИНА НЮРМБЕРГ!

Отговори
1 6
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

28.08.2023 | 09:13

ЗА ДА ПРИКРИЕ ВКЛЮЧВАНЕТО НА ШИ БАНИТЕ ПУМИЯРИ, СРЕЩУ СССР! И ФАЛШИВОТО АЛИБИ НА МРЪСНИТЕ ИЗРОДИ ЧИ ФУТИТЕ С ПОЧИВНИТЕ ЛАГЕРИ, КЪДЕТО СЕ УКРИВАТ! ТИЯ ШИ БАНИ ЖИВОТНИ!

Отговори
1 5
АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

28.08.2023 | 09:12

УКРИВА СЕ! КАТО СЕ ПРАВИ НА УМРЕЛ :)

Отговори
1 6

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?