46

На този ден: Преди 34 г. започва "Голямата екскурзия"

На днешната дата през 1989 г. в изявление по БНР и БНТ председателят на Държавния съвет Тодор Живков призовава Турция да отвори границите си за български емигранти, което става причина за „Голямата екскурзия“. 

Събитията са в контекста на Възродителния процес  - опит на Българската комунистическа партия при съучастието на Българския земеделски народен съюз - казионен да наложи насилствена асимилация на мюсюлманското население (турци, помаци, татари и роми).

Действията им се изразяват  в системни репресии срещу тези социални групи и етноси. Възродителният процес започва в началото на 1970-те и продължава до края на 1980-те години на 20. век. Мерките за осъществяване на тази политика се състоят в принудителна смяна на арабско-турските имена с български, ограничения в използването на родния език от представителите на тези групи, насилствено ограничаване на техните традиционни обичаи и ритуали и изповядването на тяхната религия.

Политиката на принудителна асимилация претърпява  провал, което подтиква режима през 1989 г. внезапно да промени курса и да пристъпи към етническо прочистване, най-масовото в Европа след изселванията на германци от Централна Европа в края на 40-те години. Засегнатите са около 360 000 души, които са принудени набързо да изоставят домовете си и да потърсят убежище в съседна Турция. 

Възродителният процес прекъсва протичащия преди него процес на постепенна интеграция и асимилация на мюсюлманите в България, предизвиквайки консолидацията на мюсюлманските общности и противопоставянето им на мнозинството. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
666

666

29.05.2023 | 14:00

Не са точно така нещата!През 80те години започнаха да се чуват гласовете на турците в БГ за автономия.Крайните бяха убити от ДС. В Джебел имаше митинг с 200 убити.Това което се случи в Косово щеше да се случи и тук, но нямаше са ни нападне НАТО.Живков каза на делото срещу него че следващите поколения ще оценят това което е направил тогава,и сега живеем в мир!Турците взима ха двойна наденица в сравнение с другите за една и съща работа само и само са са добре, но винаги има и чужди интереси които целят да има конфликт, особено на Балканите!!

Отговори
3 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?