2374

На този ден: Отбелязваме Световния ден за достоен труд

На 7 октомври се чества Световният ден за достоен труд.  Денят се отбелязва от 2008 година в повече от 130 държави. Инициативата е на Международната конфедерация на профсъюзите с подкрепата на синдикати от цял свят, които отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия на труд е най-добрият начин за борба с бедността в световен мащаб.

Всяка година на този ден синдикатите по цял свят мобилизират силите си в подкрепа на празника. Достойните условия на труд според Европейската конфедерация на профсъюзите включват няколко основни принципа. Сред тях са закриване на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, нанасят и щети на пазара на труда и на икономиката; въвеждане на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот.

Сред основните принципи на Европейската конфедерация на профсъюзите е и силната законодателна защита на работещите, изграждане на обща система от социални грижи за европейците, които сменят работата си всяка година, и стимулиране на социалния диалог и колективното договаряне при активното участие на социалните партньори в реформите на пазара на труда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?