2374

На този ден: Монсерат Кабайе пее "Барселона" от небето

На този ден през 2018 г. на 85-годишна възраст си отива великата Монсерат Кабайе.

Тя изгрява на международната сцена през 1965 г., когато ѝ се налага да замества временно неразположената Мерилин Хорн. Тогава в Карнеги хол, Ню Йорк, пее в полусценичен вариант на операта „Лукреция Борджия“ от Доницети. Осъзнавайки, че трябва да научи ролята си за по-малко от месец и че това ще бъде първата ѝ възможност да покаже своето белканто, тя дава всичко от себе си на концерта.

Изпълнението ѝ става сензация за света на операта. През 1974 Кабайе достига апогея на кариерата си с множество удивителни представления - „Аида“, „Сицилианска вечерня“, „Парижанката“, „Норма“, всички изпълнени в едни от най-големите оперни театри - Ла Скала, Болшой театър и др.

В края на същата година ѝ откриват злокачествено образувание - тумор в стомаха. След успешна операция на следващата година тя отново е на сцена и води активен професионален живот до 75-ата си годишнина. 

Любопитна подробност е, че през декември 2015 г. съдът в Барселона осъжда Монсерат Кабайе на шест месеца затвор плюс солидна глоба за неплащане на данъци в испанската хазна през 2010 г. Певицата признава вината си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Монсерат Кабайе

Монсерат Кабайе

06.10.2022 | 11:04

Незабравима по дарба и глас!Да,пее и от небето-ангелски глас!

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?