49

На този ден: Максим е избран за български патриарх

На този ден през 1971 г. Ловчанският митрополит Максим е избран за Български патриарх. Роденият през 1914 г. в с. Орешак, Марин  Минков учи в Духовната семинария в София, след което е назначен като деловодител  и успоредно пее в хора в църквата „Успение Богородично“ в Русе. Завършва  Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и става проповедник в Троянския манастир. През  1941 г. получава името Максим в  параклиса на университета, а по-късно  е ръкоположен в йеродяконски чин и назначен за дякон и проповедник в Ловчанската митрополия, а след време и за митрополит. След смъртта на патриарх Кирил Български става наместник-председател на Светия синод, а на следващия ден и глава на Българската православна църква, която управлява до смъртта си на 6 ноември 2012 г. Решението за това е взето от Политбюрото на ЦК на БКП и се твърди, че изборите са били манипулирани.  

След Десети ноември патриарх Максим е подложен на яростни атаки на противниците на комунистическия режим, тъй като го смятат за креатура на БКП, наложена от Москва. Българската православна църква преживява разкол, създава се втори синод на митрополит Пимен и митрополит Инокентий, но Максим оцелява на поста. През 1998 г. на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви потвърждават каноничния избор на патриарх Максим. С приемането на нов Закон за вероизповеданията през декември 2002 г. държавата прекратява намесата в делата на БПЦ , с което се утвърждава и легитимността на патриарх Максим.

На опелото на 9 ноември 2012 г. в храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София почит му отдават  Вселенският патриарх Вартоломей I, Сръбският патриарх Ириней, Атинският архиепископ Йероним II и Албанският архиепископ Анастасий.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Българин

Българин

04.07.2022 | 09:51

Господ Бог да те благослови и да ти дава здраве и дълголетие.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?