1939

На този ден: Куршуми потушават бунта в Барутин срещу смяната на имената

На този ден през 1972 година българомохамеданите от родопското село Барутин, община Доспат, излизат на мирен протест срещу насилствената смяна на имената по нареждане на ЦК на БКП. Това е първата организирана проява на отпор срещу възродителната политика през периода 1970-1972 г. Митингът на селяните е разпръснат с оръжие от пристигналите части на армията и милицията. При сблъсъка са убити двама души, шестима са ранени с огнестрелно оръжие, а други шестима са изпратени в затвора.

На възпоменателния митинг през 2002 г. вицепрезидентът Ангел Марин иска прошка пред няколко хиляди участници за жертвите на първата вълна от т.нар. Възродителен процес през 70-те години: "Искам да ви помоля да ми простите за това, че в моята страна беше извършена несправедливост спрямо вас и бяха дадени жертви".

И до днес в родопското селце всяка година се събират хиляди хора от различни краища на страната, за да почетат паметта на пострадалите при Възродителния процес. Единственото изключение бе през 2020 година, когато събирането беше отменено заради коронавируса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Шоро

Шоро

16.03.2023 | 14:17

И по царско време има няколко смени на имената на помаците и циганите, ама виж това някак си не е политико-шорошоядско коректно, друго си е само комунистите да са виновни!

Отговори
3 2
Ахмед ага Барутанлията.

Ахмед ага Барутанлията.

16.03.2023 | 12:16

През 2002 г. вицепрезидентът Ангел Марин иска прошка пред няколко хиляди участници за жертвите на първата вълна от т.нар. Възродителен процес през 70-те години: "Искам да ви помоля да ми простите за това, че в моята страна беше извършена несправедливост спрямо вас и бяха дадени жертви". И много правилно като християнин както сам Господ казва там където има грешка трябва да поска и прошка! Но се питам след искане на тази прошка от нас , къде е тяхната която изби стотици в Батак, Перущица Копривщица.... Къде е от тяхна страна !? Имали въобще такава?

Отговори
11 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?