44

На този ден: Излизаме от Черния списък на Шенген

На този ден през 2001 г. България е извадена от негативния шенгенски списък и оттогава стана възможно да пътуваме без визи в ЕС. Шенгенското споразумение е договор, първоначално подписан на 14 юни 1985 г. от седем страни - членки на Европейския съюз (ЕС) - Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Германия, Португалия и Испания. Споразумението е подписано в Шенген - малко люксембургско градче на границата с Франция и Германия.

Договорът цели премахване на граничния контрол между страните и въвеждане на засилен контрол по общата им външна граница. Допълнителен протокол урежда предоставянето на политическо убежище и сътрудничеството на полицейските органи в борбата с трансграничната престъпност.

С Договора от Амстердам (1997 г.) Шенгенското споразумение става част от правото на ЕС, а към него се включват останалите държави - членки на ЕС (с изключение на Великобритания и Ирландия), плюс Исландия и Норвегия.

Пълното му изпълнение започва от 26 март 1995 г., като е съставен списък от държави, чиито граждани се смятат за нежелани и за които има по-строги визови изисквания - т.нар. черен шенгенски списък. На 1 декември 2000 г. министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС гласуваха за изваждането на България от негативния шенгенски списък и за безусловното махане на визите за българи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Стоичков

Стоичков

10.04.2023 | 14:28

Вече 10г. чакаме да влезем у Шенген и постоянно ни цакат с претенции,които нямат отношение за приемането ни. Като външна граница на ЕС с Азия може да са по солидарни,но им е по лесно да прехвърлят отговорността на нас за техните вътрешни политически разногласия. Поне обещаха някаква финансова помощ,но като знаем каква ограда построиха с предишната помощ къде ли ще потънат и тези пари,ще видим.

Отговори
1 0
Възродена мумия

Възродена мумия

10.04.2023 | 11:36

Ние от Възраждане сме против свободното пътуване на българите за бизнес, образование и туризъм освен до Коми. Да върнем визите!

Отговори
2 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?