2374

На този ден: Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда

На този ден през 1916 г. професор Иван Шишманов заедно с председателя на БАН Иван Гешов издигат кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература. Писателят вече е популярен в Швеция - през 1895 г. “Под игото” е преведен там. 

Преводач на шведски е д-р Алфред Йенсен. През 1912 г. той вече е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с мисията да се срещне с български учени и писатели. За съжаление, през 1917 г. наградата не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция). 

Творчеството на Вазов оставя ярка следа в родната литература, а още приживе той е обявен за неин "патриарх". В своята дългогодишна кариера той поставя жалони като поет, писател и драматург, а пловдивският период от живота му е сред най-силните в неговото творчество.  

Досега у нас номинирани за Нобелова награда за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова и Йордан Радичков. До днес обаче нито един българин не е печелил престижния приз.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?