1553

На този ден: България гласува за първи път с боб и царевица

Първите избори в свободна България са проведени благодарение на щедрата реколта от фасул и царевица. От 30 септември до 7 октомври 1879 г. депутатите за Учредителното събрание са селектирани със зърна от двете земеделски култури.

Това станало по примера на Древна Гърция, тъй като по онова време грамотните у нас са малцина. У нас системата е доразвита, като царевично зърно означава отрицателен знак.

Във вота участват двете водещи политически сили в България - Либералната и Консервативната партия. Така с чувал фасул са избрани общо 229 депутати.

Първото Народно събрание заседава в бившия конак в старата столица Търново.    

Мисия на първото събрание с председател екзарх Антим I е да приеме проекта за конституция на България.

Сред ковачите на Търновската конституция има фамозни фигури като Иванчо Хаджипенчович, който преди Освобождението подписва смъртната присъда на Васил Левски.

Подсилен от употребата на лют червен пипер и преки нападки срещу политическите опоненти, изборният ден протича емоционално и колоритно. Липсата на точен брой избиратели поражда съмнения за нарушения във вота.

Ражда се  идеята за промяна на Търновската конституция, изготвянето на проекта е възложена на консерватора Константин Стоилов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?