1939

На този ден: 109 години от първата ни национална катастрофа

Днес бележим 109 години от Букурещкия договор, който е подписан на 10 август 1913 г. по нов стил. Това е един от двата договора, заедно с Цариградския, които слагат край на Междусъюзническата война. Сключен е от едната страна между Румъния, Сърбия, Черна гора и Гърция, а от другата седи България.

Последствията за страната ни са трагични и това остава известно в историята като Първа национална катастрофа. България е принудена да отстъпи Южна Добруджа на Румъния и да се откаже от претенциите си за Македония. Спрямо договора Сърбия получава Вардарския, а Гърция - Егейския дял на областта. За нас остават Пиринският край и Западна Тракия. 

Желанието да си възвърнем изгубените територии довежда до присъединяването ни към Централните сили в Първата световна война и оттам - до втората национална катастрофа, белязана от подписването на Ньойския мирен договор.

"Всеки мир на Балканите бе невъзможен, докато Букурещкият договор съществуваше", бил коментарът за подписаното споразумение на тогавашния британски външен министър Едуард Грей.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
четиво за седесаро-соросояди

четиво за седесаро-соросояди

10.08.2022 | 14:33

благодарение на българския "елит" катастрофа след катастрофа, после комунистите им вдигнали мерника, с право!

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

10.08.2022 | 09:48

в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ вече е32 ГОДИНИ капитало фашизъм

Отговори
4 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?