На Станишев не му трябват послушковци в новия екип

Живко ГЕОРГИЕВ, социолог, който следи политическите процеси в БСП

- Какви са посланията от конгреса на БСП? Знак за какво е преизбирането на Сергей Станишев за лидер?

- Конгресът демонстрира доста висока сплотеност около осъзнатата необходимост за радикални промени. В БСП всички са съгласни, че така повече не може  -  тук се разбира не само това измерение на междуличностни конфликти, приятелски огън, вътрешни атаки. Не бива да се продължава по стария начин и в отношението на партията към обществото. Посланието е едно. То е ясно - ПРОМЯНА. В момента БСП се намира в тежка ситуация, диагнозата е ясна. Проблемът е дали партията ще успее да намери верните терапии. Дали ще се намерят верните решения.

- Станишев ще успее ли да реализира тази промяна в кратки срокове?

- Оставам с впечатление, че и самият той също е наясно какво трябва да се промени. Необходима е промяна и в собственото му поведение. Защото едно от посланията, които даде преизбралият го конгрес, е, че Станишев трябва да бъде по-решителен, по-твърд, по-диалогичен. Мрачните прогнози, които прозвучаха сред някои от обидените, почиват върху идеята, че и след победата Станишев няма нищо да промени в себе си. Какво ще се случи с БСП, зависи най-вече от самата нея и дали ще съумее да промени нещо в себе си, но зависи и от поведението на основния опонент  -  сега управляващата партия ГЕРБ, зависи и от способността на новия колективен орган  -  Изпълнителното бюро. Там също са необходими промени.

- Какви хора трябва да подбере в екипа си Станишев?

- Хора, способни на екипност, мислещи с главата си. Тук не трябват послушковци и безлични хора. Трябва да са достатъчно неуязвими за този тип обичайни атаки срещу БСП в момента.

- Възможно ли е Станишев да изненада отново съпартийците си и да покани в екипа си някои от критикуващите го?

- Не отхвърлям подобен вариант. Станишев трябва да намери адекватен начин на отношение спрямо опонентите си. Всеки един от тях, няма значение дали това са представителите от по-стария политически елит Румен Овчаров и Румен Петков, или преките му опоненти на конгреса, всеки има качества. Голямото изкуство е, ако той успее да направи така, че в своята работа БСП да действа като усилвател на позитивните качества на представителите на своя елит, а не на негативните.

- Как ще действа вътрешната опозиция оттук нататък  -  ще се примири ли, или ще продължи да се бунтува?

- Зависи от това, какви атаки ще предприемат органите на управление в БСП  -  Изпълнителното бюро и Националният съвет след този конгрес. Ако продължи логиката на противопоставяне, навярно и вътрешната опозиция ще продължи да действа така. Ако изцяло се примири, това също няма да е полезно. БСП има нужда от вътрешен сблъсък на идеи и от корективи, тъй като не виждам никой, който владее абсолютната истина. Винаги има нужда от силна опозиция няма значение дали на Станишев, или на Бойко Борисов.

- Татяна Дончева вече даде заявка преди дни, че може да реализира нов ляв проект.

- Има предпоставки Татяна Дончева да се опита да направи нещо, но не виждам шансове да отцепи част от БСП. Нови леви проекти стават актуална тема за размисъл, след като видим дали е в състояние БСП да спре да се реализира в сегашния си проект. Не съм сигурен, че около Татяна Дончева ще се появи нов проект. Ако стане това, то навярно би бил нов ляв постпреходен проект.

- Какво трябва да предприеме БСП, за да се върне доверието към нея?

- Аз вече казах  -  пълна промяна във всичките й измерения на политическото й съществувание. Тъй като проблеми има навсякъде  -  най-важният проблем е в политическия продукт. В една силна конкурентна политическа среда партиите печелят или губят доверие в зависимост от качеството на продукта  -  личности, идеи, политики, стила на поведение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?