49

На почивка с ваучери най-рано от 15 юли

Най-рано от следващата седмица работещите ще имат възможност да използват ваучерите за храна, за да си платят с тях и почивката. Министерството на туризма ще организира съвместна среща с представители на браншовите организации с Асоциацията на фирмите за ваучери, на която да се изяснят подробностите за това как може да се кандидатства за ваучерите, обясни министърът на туризма Христо Проданов. 

Той напомни, че бюджетът за ваучерите е 1,2 млрд. лева и изрази надежда догодина да бъде увеличен. Една трета, една четвърт да отидат в туризма - това е сериозна помощ за бранша и най-важното е, че парите остават в България, подпомагайки туристическия бранш, коментира министърът.

"Системата трябва да се задейства незабавно, за да не се изпусне сезонът", призова  доц. Румен Драганов, директор на Института за оценка и анализи в туризма. По думите му, възможността българите да ходят на почивка с ваучери би могла да донесе около 300 млн. лева на родния туризъм. Въпреки това хотелиерите се оплакват, че все още няма яснота относно тази мярка и дали изобщо ще успее да тръгне в сегашната политическа ситуация. Различните проучвания на нагласите на българите пък показват, че по-голям процент наши сънародници са решили да почиват на морето тази година, сравнение с лятото на 2021 година, но пък сериозно расте и делът на тези, които предпочитат Гърция или Турция. От Института за оценка и анализи в туризма отчитат около 110% ръст на пътуванията в чужбина спрямо същите месеци миналата година. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?