71

На море през август: Поне 5 нощувки или няма резервация

И децата знаят - морето през август е скъпо, пренаселено и шумно. Трудно се намира място в хотел в последния момент, вечеря в добра кръчма става само с предварителна резервация, а персоналът е поизнервен от многото работа.  

През август хотелиерите се опитват да извиват ръцете на туристи с изискване за минимум престой от поне пет нощувки. За това алармира Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“. Много хотели са обявили изрично такова условие, за да са в сила посочените цени. Някои обекти пък въобще отказват да приемат кратки резервации в разгара на сезона. "Това намалява възможностите, от които хората могат да избират, а в съчетание с притискането от времето, съществува риск да вземат икономически неизгодно за тях решение", коментира експертът по защита на потребителите. Черно на бяло обаче в законодателството ни 

няма закон, наредба или друг документ, който да забранява такава практика. 

Други обекти за настаняване са по-скромни в изискванията и задължават летовниците за минимум две или три нощувки. Уикенд пътуванията са предпочитан вариант за необвързаните и по-младите хора, които предпочитат да отидат на море няколко пъти, но на различни места. За тези, за които отсъствието от работа е трудно, вариантът „дълъг уикенд“ спасява положението, след като пуснат само един ден отпуск. Практиката показва, че в големите жеги офисите се изпразват именно в петък и понеделник.

Проверка на „Марица“ по сайтовете на местата за настаняване показва, че изискването за минимален брой нощувки отпада след края на активния сезон, тоест към края на август.

Новото това лято е, че хотелите по морето спряха да пускат 

различни цени за настаняване през десет дена. 

Досега в ценоразписа присъстваха няколко цени - една по-ниска от средата на май до средата на юни, междинна - до средата на юли, малко по-висока докъм първите дни на август, и голямата балтия - за 15-20 дни през август. Разликите между различните периоди варираха между 20 и 60 лева за една и съща стая и една и съща услуга. Лято 2023 обаче е различно. Тъй като сезонът тръгна по-късно от очакваното заради дъждовното време и почти бе загубен един месец, се наложи редакция на ценовата политика. Сега пик сезонът започва някъде около 20 юли и продължава най-късно до 20 август. После цените падат. Като всяка година обаче най-много летовници има именно по време на високите цени.

И в момента, през една от големите резервационни системи, може да се наеме стая в хотел по Черноморието, но предлагането е доста ограничено. И най-отдолу задължително се показва надпис: Остава само една/две стаи в това място за настаняване. Това обаче не отразява реално заетостта на морските хотели, тъй като, първо, не всички работят с глобалната платформа за резервации, и второ, не пускат цялото количество свободни стаи, с които разполагат в момента. Предпочитат да ги отдадат през рецепцията си, защото така не плащат такса на посредника. В Несебър например, едно от най-предпочитаните места за почивка, двойна стая за двама възрастни за шест дни 

може да се наеме от 700 до 1800 лева.  

Точно сега Слънчев бряг се пука по шевовете, разказва пък пловдивчанка, която от вчера е край морето. Комплект шезлонги и чадъри на плажа струват 30 лева, но свободни остават само на последните линии. На свободната зона, която концесионерите са длъжни да оставят, пък игла не можеш да хвърлиш, камо ли хавлия да проснеш, описва Милена. Тя и 10-годишната <210> дъщеря успели все пак да забучат чадъра си в пясъка благодарение на луд късмет - други хора тъкмо ставали и освободили пространство. Очаквано в курорта цените са такива, че да станат тема на разговор за дни напред. Бутилка литър и половина минерална 

вода на плажа е 4-4.50 лева, кафето е 3.50 лева, 

сладолед на клечка от хладилна витрина - 8 лева. "Да не говорим, че вчера се излъгах да купя на дъщеря си две топки сладолед от машина и ми излязоха 18 лева", споделя пловдивчанката. Прави и впечатление, че освен чужденците, които са обичайни за Слънчев бряг, курортът е наводнен и с български гастарбайтери от малцинствата. Те са облечени, накипрени очевидно имат доходи, защото си позволяват много неща и на плажа, и по заведенията, описва ги Милена. От разговори научила, че това са българи, които от години живеят в чужбина, главно в Германия, и винаги се завръщат на родното море през август.

Седмица по-рано обстановката в Ахелой беше доста по-спокойна, разказва пък друг турист. И места на плажа имаше, и в заведенията се влизаше без проблем. На него пък му направило впечатление, че много хора я карат доста икономично по време на почивката си. Струпване и дори опашки се забелязваха единствено в големите супермаркети, които разполагат с топла витрина и то точно в обедните часове. Там туристите обядваха на сметка, сигурно наполовина по-евтино от сядането в ресторант, пресмята летовникът.

 

Според туроператори

Модата на олинклузив залязва

По-голямата част от българските туристи организират почивката си сами. До туроператори се стига след един или два неуспешни опита. Така туроператорите и агентите се използват по-скоро като консултанти, смята туроператорът Светла Тагарева.  В радиоинтервю тя обясни, че юли и август са месеци във високия сезон и са най-предпочитаното време за почивка и е нормално цените през този период да са по-високи, отколкото през крилата на сезона - май, юни и септември. В същото време през август доста места по Българското Черноморие предлагат оферти в последния момент с намаление и хората, които нямат резервация не могат да се възползват от по-ниски цени.  

Туроператорът обясни, че олинклузив туризмът не е особено предпочитан през тази година. "При нас 60% търсят олинклузив, но другите 40% категорично отказват настаняване с олинклузив на Българското Черноморие и избират малки семейни хотели, които им предлагат опцията или само със закуска, или съвсем без изхранване. Получаваме обратна връзка от нашите клиенти и установяваме, че като цяло тези, които са избрали настаняване без изхранване и са избирали сами заведенията за хранене, са доволни от хотелската база и предоставените им услуги. Тези, които са избрали олинклузив, до голяма степен също са доволни, но определено с коментари относно качеството на храната. Т.е. отново за поредна година получаваме негативи за това какво се случва на място с изхранването“, обясни Светла Тагарева.

 

Борба за място под слънцето

Резервираме чадър и шезлонг през телефона, ама друг път

В разгара на сезона по морето намирането на чадър и шезлонг на първа, втора или трета линия е мисия невъзможна. Това може да се случи успешно или по изгрев-слънце, или чрез приятелски (или комерсиални) отношения с някой от служителите по плажовете. Срещу 5 или 10 лева те се ангажират да запазят плажни принадлежности на хубаво място, а летовникът да поспи до късно и да закуси на спокойствие. 

Точно преди старта на активния сезон частна компания обяви, че е разработила приложение за резервиране на чадъри и шезлонги. Но и до ден днешен платформата не е заработила с пълния си капацитет, нито с всички плажове по Черноморието.

Важно е да се знае обаче, че за всяка резервация се удържа комисиона на база брой ангажирани места и тя не се възстановява при отмяна на запазването от страна на клиента. Това е записано в общите условия на MySpot. Сумата, която сте заплатили, няма да ви бъде върната под формата на пари, а на кредити, които остават във вашия профил за следващи резервации. И нещо много интересно - ако резервацията бъде отменена по решение на приложението или доставчика на услугата, то тогава отново парите не се връщат при вас, а се трансформират в кредити“, обяснява Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите". За да си възстановите натрупаните в профила суми, трябва да деактивирате акаунта си. 

Потребителите могат да анулират договора за ползване на апликацията по всяко време, като за целта трябва да прекратят регистрацията си. Те обаче следва да имат предвид, че деинсталиране или изтриване на приложението от устройството не води до прекратяване на договора.

Така, ако туристите нямат в пакета към нощувките в хотела опция да използват безплатно плажни принадлежности, минават отново на варианта "борба за чадър и шезлонг с всички методи".

Добрата новина е, че цените на плажните мебели не са променени драстично в сравнение с лани. Така например комплектът на Св. Константин и Елена и Равда е 30 лева, в Несебър - 24 лева, на Ахелой и Царево - по 15 лева. 

 А как е в Гърция 

На остров Тасос, Гърция, от тази година повечето плажове вече са платени. Има разлика обаче както между отделните наематели, така и според мястото на чадъра и шезлонгите. На първа линия например изискват между 10 и 20 евро, отделно е консумацията. На втора и трета обикновено е 5 евро плюс консумация. Сервитьорите съобщават, че всеки турист на плажа, който ползва чадър, трябва да поръча поне една напитка, но истината е, че никак не следят щателно за бройката на поръчващите. Там фрапето и еспресото вървят по 4 евро, а минералната вода в голяма бутилка - 2 евро.

 

Атракционите изпразват бързо джоба

Със спортна кола по вълните - 260 лева за половин час

Jet car развива висока скорост в морето

Ако попитате фирмите, стопанисващи атракционите по Черноморието, джетовете, водните колела, т.нар. банани са създадени, за да доставят удоволствие и адреналин. Ако попитате туристите обаче, единствената им цел е бързо да изпразнят джоба. 

Тази година пирон в програмата е Jet Car. Това е луксозен развлекателен плавателен съд, който изглежда, усеща се и се управлява като спортна кола. В него се возят двама души, като единият е шофьорът, а другият - пътник. Малко дете може да се вози само с придружител. Колата джет има волан и педал за ускоряване. Мощността му не е за подценяване. Има модели от по 130, 180 и 200 конски сили. Цената на атракцията е 150 лева за 15 минути и 260 лева за половин час. Има ги в Балчик и Созопол, а вероятно и на други места с платежоспособни туристи.

Водно колело за час излиза около 30 лева

За 30 лв. в Созопол ще ви дадат водно колело за час, а ако искате да има и пързалка, таксата се вдига с 10 лв. Още по-солено излиза обиколка с водни ски. Там цената е 80 лв.

И тази година има интерес към надуваемите атракциони, като возене върху банан е 20 лв. на човек. Парашутът за един е 90 лв., за двама - 140 лв., а 190 лв. е, ако сте трима.

Цената за каране на джет тръгва от 70 лв. за 10 минути и стига до 200 лв. за половин час. С 37 лв. пък трябва да се бръкнете за разходка по вода от Созопол до Несебър. Таксата за дете е 17 лв. Билетът обаче е еднопосочен и за да се върнете, трябва да платите още толкова. Така за едно четиричленно семейство от двама възрастни и две хлапета плаването между двата курорта излиза 108 лв. само в едната посока. По-евтина е обиколката около Созопол с корабче. Маршрутът е до остров Свети Иван и обратно и излиза 15 лв. за възрастен и 7 лв. за дете.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Русия

Русия

05.08.2023 | 14:33

Просто не ме интересуват. Аз съм в Малта.

Отговори
2 1
Карабаджаков

Карабаджаков

05.08.2023 | 12:13

Много подробно и изчерпателно!:)

Отговори
2 1
Реплика

Реплика

05.08.2023 | 12:08

Заради две нощувки, резервирани за уикенда, хотелиерите изпускат сериозни клиенти, които искат повече нощувки, и то през седмицата.

Отговори
2 1

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?