Извънредна епидемична обстановка! Влизат в сила нови мерки ВИДЕО

Вече се разрешават трансплантанциите и свободните посещения в градини и паркове. Въпреки това заразата все още не е овладяна, обяви здравният министър Кирил Ананиев в брифинг на живо тази вечер.

Здравният министър издава 4 заповеди, които влизат в сила от полунощ, а правителството обяви извънредна епидемиологична обстановка от 14 май до 14 юни след проведено онлайн заседание на Министерски съвет днес.

Възползвахме се от възможността, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме предлагали досега, трябва да продължат. Правителството смята, че пандемията на COVID-19 представлява опасност за здравето на българските граждани. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Сред мотивите за решението на Ананиев е фактът, че не е ясно какво причинява заболяването, както и липсата на лекарство против болестта. На базата на това решение министърът ще издаде няколко заповеди, групирани в 4 вида. Те ще бъдат публикувани до 00 часа на сайта на Министерство на здравеопазването и започват да функционират от полунощ.

"COVID-19  е заболяване, което се развива в целия свят, предава се от човек на човек и води до тежки последствия. Огнищата на болестта са разпространени в цялата страна. Освен тези, които се заредиха в семейна среда и в болничните заведения, огнища има и в редица социални домове", обясни Ананиев. 

Възобновяват се и трансплантациите. Можем да възстановим тази дейност, защото донорите отиват в други държави, които са в по-влошена обстановка. У нас има създадена напълно безопасна организация, заяви още здравният министър. Отварят се и парковете и градските градини за движение, това ще става със заповед на кметовете и областните управители.

Ананиев увери, че в зависимост от ситуацията, ще се предприемат други мерки за борба срещу коронавируса.  Той е против отмяната на 14-дневната карантина за влизащите в страната от други страни. Заповедта за това остава в сила.

Шампионатът по футбол ще стартира на 5 юни. Националният оперативен щаб пък ще дава брифинг само веднъж дневно - сутринта. Това е решено след среща на ръководството на Щаба с премиера Борисов. 

Относно детските градини, Ананиев обяви, че е съставен план. Обмисля се да се пусне анкета сред родителите за това, доколко са склонни да пуснат децата си на детска градина. Ще се въведе и алгоритъм за отваряне детските градини и ясли. Ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, ако бъдат отворени детските градини, то групите да са с не повече от 10 деца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Емил

Емил

13.05.2020 | 22:55

Имаше седмични детски градини ,когато децата ходеха от понеделник до събота

Отговори
1 2
Д-р Димитър Попкутуев

Д-р Димитър Попкутуев

13.05.2020 | 22:21

Ленин, вече се знае, е починал от COVID-19 – антиреволюционна мутирала версия. Може тогава да се е казвал COVID-17 - на Октомвриската революция, нали разбирате. Което няма никакво значение за историята. https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/shtabat-lenin-pochinal-covid-19-antirevoliutsionna-diversiia.html

Отговори
2 4
пак е актуално

пак е актуално

13.05.2020 | 22:19

Публикувано във факти.бг: Една статия на Мария Атанасова. https://fakti.bg/mnenia/450457-kak-plazva-zarazata-po-sveta

Отговори
1 4
ДОК

ДОК

13.05.2020 | 22:02

Ние не сме нищо друго, освен идиоти, с робско самосъзнание.

Отговори
10 6

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?