Мюсюлмански молитви подлудиха хасковлии

Мюсюлмански молитви буквално подлудиха хасковлии тези дни. Хората се жалват от прекалено високите песнопения, които ехтят от високоговорителя на минарето и в делник, и в празник и пречат на работата и спокойствието им.

Магазинът ми е на главната улица. Когато започне да пее имамът, въобще не може да се работи, тъй като той заглушава всичко, оплака се в писмо до “Хасковска Марица” Галя Димова.
Какво е това нахалство, Хасково е в България, а не в Турция, и ислямът не е основна религия, та службите в джамиите да огласят по няколко пъти на ден целия град, възмущава се Иван Сотиров.
Високоговорителите досега бяха на Ески джамия, но тя е в ремонт и затова службите се преместиха в Чаршъ джамия. Това, което се чува от уредбата, е езан - покана за молитва. Според ислямската традиция тя трябва да звучи по пет пъти на ден, поясни районният мюфтия Фаик Хаджи Мурад. В Хасково обаче поканата е само два пъти - за обедния и вечерния намаз. В София, например, се спазва ритуалът за петкратната молитва и всеки път се пее езан, добави той.
Песента на имама оглася центъра на Хасково около 13 и 16 часа. Началото на молитвените служби се мени в зависимост от изгрева на слънцето и се премества с по няколко минути напред, поясниха запознати. Никой от общината не е направил забележка относно силата на звука и смущаването на обществения ред. Устни предупреждения по този повод от местната управа е имало, но преди няколко години, стана ясно още.

Приемам критиката, обещавам, че ще намалим силата на звука. Никой от нас не иска напрежение и недоволство. Има детски градини, хора, които живеят наоколо, наистина не е редно да се пречи, заяви Хаджи Мурад. По думите му, мюсюлманските служби ще се върнат в Старата джамия най-вероятно през другата седмица. Минарето там не е толкова високо и звукът не ехти чак толкова надалеч. Тогава проблем няма да има, каза още духовникът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?