71

Мусала е магнит за търсачи на адреналин

Смъртта на 36-годишния грък Константинос Момцис преди дни е част от серията фатални инциденти край Мусала - най-високия връх на България и на Балканите.

На 26 януари  2007 г. лавина на същото място, под Маркуджик 3, отне живота на друг опитен планинар - управителя на хижа "Мусала" Марио Шаклев. На обед той слиза от кабинковия лифт, натоварен с раница с продукти. Вместо да тръгне по зимния път към хижата, който е безопасен, но заобиколен, той поема директно по затрупаната със сняг лятна пътека. Негов приятел го предупреждава за риска, но Марио отсича: "Няма една лавина да ми пречи на бизнеса!". Съдбата обаче го наказва незабавно за дръзките думи.   

Лавината пада малко след 14 часа, очевидец алармира ПСС, че е помела човек. 

Веднага спасителите от Боровец започват издирване. Тялото на 35-годишния мъж е открито на дълбочина 1,50 м под снега чрез сондиране и с помощта на кучета.

Жертва на лавина по склоновете на Мусала става и един от най-добрите български алпинисти в средата на миналия век. На рождения си ден на 20 януари 1940 г. Георги Стоименов е пометен от снежна маса при спускане със ски по южния склон на балканския първенец. 

За трагедията там напомня железен кръст, поставен по пътя между връх Мусала и Близнаците.

На косъм се разминават от фатален изход двама скиори, които попадат в лавина при спускане от Мусала през зимата на 2010 г.  

Единият е затрупан от снега край Леденото езеро, но оцелява благодарение на адекватните действия на другаря си.

По случая  е заснет документалният  филм „Смъртоносна пудра“ на режисьора Георги Михайлов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?