71

Мощна магнитна буря удря Земята! Ще ни обърка ли празниците?

Астрономи от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали силно изригване на Слънцето с голяма интензивност – Х1.6 (R3) в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3663,  с късовълново радиозатъмнение над Тихия океан. Това съобщи сайта Мeteo Вalkans. Очаква се геомагнитна буря да удари Земята към 5-7 май. 

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска, става ясно от сайта.

Какво представлява геомагнитната буря? 

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчително продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?