71

Море на промоция: По родното Черноморие - евтино, както никога досега, но засега СНИМКИ

Хотелиери и ресторантьори свалиха гарда

С примамливо ниски цени и много промоции, хотелиери, ресторантьори и концесионери се надяват да върнат родния турист по Черноморието. 

Чадър, два шезлонга и огромен барбарон на първа линия на плажа в Созопол без пари или срещу задължителна консумация? Звучи като екзотика, но към момента е реалност, при това не на едно или две места в курортния град, показа проверка на "Марица". Дори заведенията, стопанисващи част от плажната ивица, които все още изискват от курортистите да навъртят определена сметка, залагат на минимална консумация, в рамките на 20 до 40 лева. По градските плажове пък шезлогът и чадърът са на цена между 6 и 8 лева, в зависимост от локацията.     

Собствениците на плажните барове и ресторанти с гордост обявяват, че

това лято цените остават като през миналия сезон, 

за разлика от големите им конкуренти по гръцките курорти. На плажа кафе ще ни струва между 2 и 5 лева, в зависимост от заведението. Водата е около 3-4 лева, а студена бира можем да си купим в диапазона от 4 до 5 лева (за родните марки), докато вносното пиво излиза между 8 и 10 лева. Дори коктейлите рядко излизат повече от 15 лева, видя на място репортерът ни. 

Тези дни в Созопол все още доминират чуждестранните туристи - предимно от Полша, Словакия, Германия и Великобритания, но родните летовници също не са малко. За разлика от заведенията и баровете, в които скок на цените няма или е минимален, тарифите за настаняване в курортния град са малко по-високи в сравнение с миналата година. Увеличението е между 10 и 15 на сто. Собственици на хотели разясниха, че това се дължи на повишените разходи за поддръжка на обектите и увеличението на заплатите на персонала. Според кмета на общината Тихомир Янакиев ръстът в туризма и приходите от него ще бъдат около 10% през тази година. 

Заради по-високите цени на нощувките хотелиерите пък търсят начин

да примамят  българите с допълнителни бонуси. 

Повечето хотели и къщи за гости в стария Созопол предлагат на туристите възможност за безплатен паркинг и достъп с автомобил до историческата част на града. За целта те трябва предварително да предоставят номера на своето возило и бариерите към стария град ще се вдигнат без проблеми за тях. Според общинската наредба еднодневен престой там струва 24 лева, което за 5-дневна почивка спестява близо 120 лева.

Все пак хотелиерите издават, че безплатното паркиране не е включено в цената и при сериозен наплив на туристи, който по традиция се очаква от средата на юли до края на август, тази екстра може да стане отново платена. Докато обаче туристическият поток е по-рехав, а легловата база не е напълно заета, те предпочитат да я отдават като бонус към нощувките. Дори и подобна екстра да не влиза в цента, общинските паркинги остават с непроменени тарифи през новия сезон - двата във втора зона са по 15 лева за денонощие, а трите в трета - по 12 лева за 24 часа.  

Срещу 80 до 100 лева на вечер може да наемете подобна стая в реновирана къща в стария Созопол

Самите нощувки пък са в широк диапазон, показа проверката на "Марица". За по-непретенциозните летовници може да се намери стая за двама души (често обаче в къща за гости, със споделена баня и тоалетна) за 40-50 лева. В стария Созопол обаче има много реновирани исторически къщи, в които 

голяма стая или студио със собствен санитарен възел излизат по около 80 до 100 лева на вечер.  

Малко по-високи са цените в големите хотели със собствени ресторанти и басейни - там те се движат в порядъка от 100 до 300 лева за най-луксозните в местата за настаняване с 4 или 5 звезди. С половин уста собствениците издават, че е възможно леко да повишат цените при огромен интерес, но повечето са категорични, че предпочитат пълни хотели и къщи на малко по-ниски цени, отколкото полупразни, но по-скъпи стаи и апартаменти.  

Огромна порция прясно уловени миди дори в най-желаниете заведения до морския бряг струва между 12 и 16 лева 

Що се отнася до храната, там родният турист има огромен избор и варианти за всеки джоб. Малките кръчмета продължават да държат "народни цени" като за морски курорт и в тях двама души спокойно могат да поръчат салати, морски деликатеси и по някоя друга бира, като оставят около 50 лева. Ако пък държите да минете максимално тънко, спокойно може да ядете дюнер, пица или хамбургер от стотиците места за бързо хранене, които предлагат хапване накрак за не повече от 10-15 лева.

За най-икономичните туристи (които имат кухня във ваканционните си имоти) пък има десетки магазини за хранителни стоки на разположение, в които разликите с цените в София и Пловдив са не повече от 20-25 на сто. В големите вериги пък стоките струват колкото във вътрешността на страната. Дори в по-високия клас ресторанти по крайбрежието на Стария град цените са повече от поносими. Обилна салата, порция калмари, огромна порция прясно уловени миди, бутилка вино и голяма вода излизат 95 лева. При това само виното е около 40 лева. 

 

Заради инфлацията 

Чадърите и шезлонгите поскъпнаха, но имат сложена летва 

Два шезлонга с чадър варират от 3,60 на Северния плаж в Бургас до 60 лева за същия комплект в Слънчев бряг

Лято 2024 идва и с една лоша новина - чадърите и шезлонгите ще струват повече. Концесионерите обещават, че увеличението ще е само в рамките на годишната инфлация. Това не е неочаквано, защото в договорите на наематели и концесионери на плажове с Министерството на туризма е записано, че и наемите, и концесионните такси се индексират с процента на инфлацията. От друга страна, в контрактите е заложена и максимално допустима цена, която бизнесът не може да надскочи.  

Тази година промяната на цените е факт и заради искането на държавата за увеличение на концесионните такси с 9,5%. С над 15% пък са били индексирани таксите на фирмите, които стопанисват плажовете. За две години, по думите им, повишението в таксите е надхвърлило 25%.

За поредна година сумата, която трябва да заделим за сянка, варира от 5 до 20 лв. за брой, в зависимост от местоположението. Разбира се, най-скъпата сянка е в големите и популярни курорти като Лозенец, Златни пясъци, Слънчев бряг, Равда, Несебър, Свети Влас и Созопол, където комплектите достигат 30 лева, че и отгоре.  

В Поморие, Китен, Каваците, чадър и шезлонг струват по 7 лева. В случай че искаме комплект - сянка и два шезлонга, цената става 21 лева. По-евтино е на Албена, Крайморие и Св. св. Константин и Елена, където комплектът е около 15 лева. Най-евтино остава пък на Северния плаж на Бургас - цената на чадър и шезлонг за лято 2024 г. там ще бъде 1,20 на бройка.

Разбира се, остава и възможността да ползвате свободните и неохраняеми зони по плажната ивица, където може да разполагате и собствени чадъри и кърпи. 

 

На Иракли

7 лева за кафе, 46 - за сянка с екстри 

Зоната с чадърите на Иракли за момента е малка

Седем лева струва кафето на бар "Вайя бийч" още преди началото на туристическия сезон на един от най-красивите плажове по българското Черноморие - Иракли. Желаещите да разпуснат с коктейл "Мохито" пък ще трябва да се бръкнат с 18 лева. Рибената супа от калкан е на по-приемливата цена от 13 лева.

Почти двойно по-ниски са цените в другите две плажни заведения на Иракли.

46 лева струва комплект чадър с два шезлонга на плажа, намиращ се северно от нос Емине. Към цената обаче влизат още хавлии, минерална вода и купички плодове за двама. Зоната с чадърите за момента е малка, а плажуващите могат да разположат свои чадъри свободно около нея. Плажът е осигурен от спасители и медицински персонал.  

 

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?