4020

Момчиловци почита гайдаря Лазар Каневски

На 20 март се навършват 120 г. от рождението на прочутия родопски музикант, наричан Гайдаджи Лазо

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

Паметна плоча с името и лика на гайдаря Лазар Каневски ще бъде поставена в музея на село Момчиловци по повод 120 г. от рождението и 41 години от смъртта му. Откриването ще бъде на храмовия празник и събора на селото за св. св. Константин и Елена през май. Подготвя се и музейна сбирка с медалите, наградите, грамотите, автентичната гайда и публикации за Лазар Каневски. Тогава в негова чест ще свирят и младите таланти от селото.

Гайдаджи Лазо, както му казват още възрастните хора в Момчиловци, е бил сред най-известните гайдари в региона със Стефан Захманов от съседното село Соколовци. Двамата участват и в първия запис на песента „Излел е Дельо хайдутин“ с Валя Балканска през 1968 г., осъществен от американците Мартин Кейнг и Етел Райм. Записът е направен с професионален магнетофон „Revox A77“ и три микрофона в класна стая в Смолян и точно той се носи на космическата совалката „Вояджър“. Няколко години по-късно Валя прави студийния си запис в Радио Пловдив с гайдаря Димитър Петковски от село Хасовица, който е най-известният вариант сред слушателите.

Двамата гайдари са били и в основата на прочутия оркестър „Сто каба гайди“ по покана на основателя Апостол Кисьов, но не са имали възможност често да посещават репетициите, защото са били миньори.

Лазар Сотиров Каневски е роден през 1904 г. в Момчиловци и е първата музикална „издънка“ в рода си. Още от малък е имал мерак да свири на гайда, но поради бедните години и недоимъка в семейството не му купили. Били са осем деца и баща им едва смогвал да купи хляб. Когато навършил 13 години, го пазарили аргатин при един чорбаджия да му кара катърите. Лазо веднага се съгласил, при условие че с парите от надниците ще му купят гайда. Баща му веднага отсякъл:

„Цървули няма, а гайда иска!"

Първата гайда, която си купува с парите от аргатлъка, му е направена от дядо Марин от село Павелско, а останалите - от майстора Георги Марков от село Кремене. По онова време в селото имало само един добър гайдар - Христо Паров, и той му нарежда пръстите на гайдуницата с благословията да стане известен гайдар. Меракът му бил толкова голям, че от сутрин до вечер надувал гайдата и ни хора, ни кучета имали мира от него. Три години бил аргатин по Беломорието, после из рудниците, но гайдата била винаги с него. Сприятелил се със Стефан Захманов от съседното село и били сред най-търсените гайдари в региона. Зададе ли се годеж, сватба или мухабет, все те ще свирят. Напуска този свят на 1 март 1983 г., а неговото семейство изпълнило заръката му - да го изпратят от този свят с гайди.

Музикант станал и синът на Лазар - Сотир Каневски, който беше дясната ръка в оркестъра на Тодор Пичуров и свиреше на акордеон. Сега музикалния талант наследиха и двамата праправнуци Вангел и Лазар, които свирят на каба гайди в гайдарски състав „Момчиловци“ с ръководител Атанас Тодоров.

Кукерите от Борец представят новите си маски

Екип от американски фотографи, отразяващи българските обреди и традиции, посетиха село Борец, община Брезово, и организираха фотосесия на кукерската група с ръководител Стефан Петранов.

Снимките ще бъдат използвани за международни изложби, представящи обичаите ни по Сирни Заговезни. Заснети са високите конусовидни маски, които са с дължина до четири метра и половина и са сред най-високите в страната.

Тази зима кукерските маски бяха осъвременени и украсени с нови мъниста, цветя, пискюли и кожи по инициатива на самите самодейци, научихме от Вълка Димитрова от читалището в Борец.

Новоизработените маски ще бъдат представени за първи път на празника в събота и неделя, когато кукерският състав от 26 души ще обикалят селото и ще гонят злото. Съставната част на групата е от мечка, мечкадар, булка и младоженец, поп и доктор.

В неделя на площада ще бъдат посрещани гости от Брезово и ученическа група от Клисура, които ще се запознаят с традициите на селото. Ще има концерт на местната фолклорна група „Настроение“. 

На 16 март и на площада в Карлово се състоя традиционното маскарадно шествие на кукерските групи от Карловския край - „Старчовден“.

Николай Славеев запя с Галина

Певицата Галина Димитрова изненада почитателите на фолклора с новото си  дуетно изпълнение заедно с Николай Славеев. Съвместната им песен „Добре сте ни дошли“ носи много празнично и пролетно настроение.

Първата им лична среща се случва през миналата година на промоцията на дебютния албум на Галина Димитрова „Защото съм жена“. След това нещата се развиват много бързо, като чаровната изпълнителка оставя изцяло на Николай Славеев да избере песен за дуета им. Родопският певец се доверява на композитора Димитър Милев, с когото работи от дълги години. За текста на „Добре сте ни дошли“ залага на Полина Дакова.

Клипът към новия дует е заснет в красивия планински град Банско с участието на танцова формация „Веселие“ от село Микрево.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?