49

Молдова отпразнува 31 години дипломатически отношения с България

Мисията на Молдова у нас отбеляза тържествено 31 години от установяването на дипломатически отношения с България.

Това стана в хотел “Маринела” в присъствието на вицепрезидента на България Илияна Йотова и на представителите на дипломатическия корпус у нас, пише banker.bg.

След като почетният консул на Молдова в Пловдив – ижн. Веселин Чипев посрещна гостите, прозвучаха химните на двете държави. След това посланикът на Молдова у нас Н. Пр. Анатол Чебук обясни причината за тържеството.

В речта си, произнесена на български език, посланик Чебук изрази радостта си от отбелязването на 32 години от независимостта на Република Молдова. Датата е 27 август 1991 г., когато молдовският парламент изпълнява волята на мнозинството от гражданите си и гласува Декларацията за независимост. Така страната скъсва връзките си с противоречивото съветско минало и стъпва на пътя на демокрацията като свободна и независима държава.

Днес, с подкрепата на своите приятели, Молдова е по-силна, по-устойчива, отколкото е била преди години. Тя е твърда във вярата си, че бъдещето й е в демократичния свят. Тя е твърда в позицията си да е на страната на Украйна, която продължава да се съпротивлява на бруталната агресия на Русия, представляваща заплаха за суверенитета й и за международния правов ред, подчерта Н. Пр. Анатол Чебук.

Той обърна внимание, че независимо че Молдова не е изправена пред непосредствена военна заплаха, за разлика от Украйна, държавата му всеки ден се противопоставя на хибридната инвазия от страна на Русия.

Въпреки всички препятствия, Молдова е запазила мира в цялата страна, включително в Приднестровския регион, където незаконно има разположени руски войски.

Посланик Чебук бе категоричен, че техният ангажимент за мирно разрешаване на проблема остава и те настояват на безусловното изтегляне на руските сили.

По отношение на желанието на Молдова да бъде част от Европейския съюз, Н. Пр Чебук обясни, че икономическият прогрес и укрепването на сигурността и на демокрацията са част от пътя им към Европейския съюз. Той припомни как през май тази година над 100 000 молдовци се събрали на площада на “Великото национално събрание” в столицата Кишинев, за да потвърдят, че искат да бъдат част от Европейския съюз.

Причината е, че за всички тях присъединяването на Молдова към ЕС е не само политически избор – това е единственият начин да защитят свободата, мира и демокрацията.

Посланикът потвърди, че Република Молдова е изцяло ангажирана с провеждането на необходимите реформи за присъединяване към Европейския съюз и че е искрено благодарна на българските власти за политическата подкрепа за получаване на статут на страна, кандидатка за Европейския съюз. Той подчерта и че Молдова разчита на пълната подкрепа на България за започването на преговорите за присъединяване.

Република България е станала един от основните търговски партньори на Република Молдова. И през 2022 г. тя е била на 9 място сред основните търговски партньори на Република Молдова в световен мащаб. За сравнение през 2021 г. тя е била на 15 място.

В заключителната част на речта си посланикът благодари на България за подкрепата, оказвана през всичките 31 години, за откритата позиция по отношение на европейския курс на страната, както и за приноса й при осъществяването на различни социални и културни проекти в българската общност в Молдова.

Н. Пр. Анатол Чебук използва случая да благодари и на инж. Веселин Чипев, който е почетен консул на Република Молдова в Пловдив, и на Женя Атанасова, която е почетен консул на Република Молдова в Бургас, за приноса им в организацията на тържеството.

Накрая дипломатът покани гостите си да опитат молдовското вино, представено от винария Purcari, и вдигна тост с думите: “Да живее приятелството между Република България и Република Молдова!”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?