4020

Може ли и как да се предпазим от мълния по време на буря?

Мъж на 30 г. вчера пострада от паднала мълния в София, за щастие той е в добро общо състояние и животът му е вън от опасност. Защо в междублоково пространство, където има високи сгради, на които има гръмоотводи – човек може да бъде поразен от мълния?

Може ли и как да се предпазим от гръмотевица по време на буря?    

„Има определени физични зависимости, които предопределят етимологията и развитието на този процес – поражение от мълния. Земната или водната повърхност, металите привличат тока на мълнията. Тя си намира мястото с най-ниско съпротивление. Това може да се окаже точка в междублокови пространства и на всякакви най-неочаквани места”, коментира пред Нова тв експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

По думите му мълнията е стъпаловидно явление. 

„Където и да сме на открито - мястото е опасно. Затова търсим някакво закрито пространство. Ако извадим от контекста всички легенди и разкази, които битуват в експертните среди – нещата са много по-логични и прости. Обица, халка и други метални неща по нашето тяло могат да привлекат мълния, ако е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, мълнията трябва да удари на поне два метра”, допълни Калчев.

Опасност от мълнии има, когато сградата не е защитена и бъде поразена. Затова Калчев съветва по време на бури да не сме близо до контакти и да не взимаме в този момент душ или вана, да не ползва телефон. 

Ето и правилата на Българския червен кръст

В открито пространство:

Избегнете откритото пространство. Ако сте на връх или било, тръгнете надолу възможно най-бързо;

Изключете всички електрически устройства. Те привличат още повече електрическа активност. По възможност извадете и батериите;

Намерете безопасно и сухо място. Гръмотевична буря обикновено завършва след около час – достатъчно време, за да се намокри сериозно земната повърхност;
Опитайте се да намерите скален корниз, пещера или дори палатка в сухо място; Внимавайте с пещерите. Въпреки че пещерите могат да ви запазят сухи, те идват със собствени опасности. В случай, че мълнията удари вашата пещера, стойте поне на метър от стените и на три метра от тавана;

Изолирайте се от земята! Поставете шалте или друг мек предмет под краката си. Така ще бъдете предпазени от протичането на електричеството по земната повърхност, ако падне мълния близо до вас. Имайте наум, че електричеството все пак може да премине през поставената от вас изолация.

Независимо дали сте навън на открито или на защитено място, заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани и дръжте краката си събрани.

В гората: Гръмотевичните бури в гората са по-коварни, тъй като сте заобиколени от повече потенциални цели.

Ако сте с група се пребройте бързо – особено ако мълния удари близо до вас. Не чакайте отговор, ако някой от вашата група е на известно разстояние от вас – стигнете до него възможно най-бързо. Може да се нуждаят от незабавна помощ;

Избягвайте високите и самотните дървета! Те също са магнит за мълнии. Някои туристи обичат да се подслонят под самотни дървета – голяма грешка, която трябва да избягвате. Избягвайте водата! Водата е добър електрически проводник. Така че, ако удари мълния, електрическият ток ще се разпростре по повърхността във всички посоки. Ако сте близо до водата също има голям шанс електричеството да достигне до вас.

Затова стойте далеч от езера, извори и дори локви.

Внимавайте с металните части от екипировката! Опитните планинари държат всички метални предмети далеч от заслона.

Безопасно разстояние е на около 50 метра;

Изгасете огъня (ако има такъв). Стълбът от дим е йонизиран газ, който може да предава електричество;

Латентна опасност от мълния: Мълниите са опасни, но дори и да избегнете директен удар, това не означава, че сте извън опасност. Електромагнитната индукция все още може да ви навреди, ако ударът е на разстояние един метър или по-малко – което означава, че ако мълния удари достатъчно близо, токът все още може да премине през тялото ви.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?