49

Митрополит Николай с първи думи след смъртта на Неофит

"Противоречие е имало и между апостолите Петър и Павел и никой никого не е нарекъл разколник. Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, противоречия и разногласия, но в крайна сметка: "Където са събрани двама-трима" - казва Христос - "в Мое име, там съм и Аз посред тях". Светият дух ръководи Светата църква чрез принципа на съборността, на мнозинството на Светия Синод. А на последното събрание видяхте решенията - пълно единодушие" - това коментира пред БНТ Пловдивският митрополит Николай във връзка с противоречията покрай избора на Сливенски митрополит.

Светият Синод ще реши дали да отложи този вот, докато бъде избран нов патриарх или не, добави митрополит Николай.

След кончината на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще бъде спазена точно и стриктно процедурата, регламентирана в действащия устав на Българската православна църква, увери Негово Високопреосвещенство.

"Загубата за Светата ни църква и българският народ е огромна. Негово Светейшество Патриарх Неофит сам себе си и целия си живот на Христа Бога и на Светата църква отдаде. Затова, убеден съм - вечен и блажен ще пребъде в благодарната българска памет молитвеният спомен за него. Бог да го прости и упокои във Вечното си царство", каза още Негово Високопреосвещенство.

Тъжната вест коментираха и Ловчанският митрополит Гавриил и Силистренският митрополит Яков. 

"Загубата е голяма, защото си отиде един дългоценен човек. Отношението на Патриарх Неофит към хората беше винаги със смирение и любов, а това е много важно те да усетят, че има искрени отношения", каза пред БНТ Ловчанският митрополит Гавриил.

За покойния патриарх митрополит Гавриил каза: "Стараеше се, ако може да даде добър съвет, да укрепи човека, да го вдъхнови, да му помогне в труден момент, да не изпада в униние. През последните години станахме много близки и винаги му целувах ръка и той на мен. Да взимаме пример от неговото миролюбие и от неговата богословска подготовка. Той беше един прекрасен богослов и голям деец на църковното пеене". 

По отношение на избора на нов глава на Българската православна църква, митрополит Гавриил каза, че няма да е лека задача, но се надява, че тъй като нищо не става без Божията воля, да се избере който ще е най-подходящ и който ще се справя най-добре с проблемите и да води църквата напред.

Силистренският митрополит Яков пък подчерта, че Патриарх Неофит е бил учител на всички във вярата и в добродетелите. "Това е човек, който даде целия си живот в служение на Бога и на хората, който беше наш учител и лично мой учител не само по книга, но и учител във вярата, в добродетелите, пример за всички човеци", каза митрополит Яков.

Той подчерта, че няма разделения в Светия Синод покрай касирания и отложен избор за Сливенски митрополит:

"В Светия Синод решенията са диктувани от Светият Дух. Разделения нямаме в Синода, това, че има някой някакво различно мнение не значи разделение. Духът, който цари между членовете на Св. Синод, е духът на любовта, което Негово Светейщество постоянно ни учеше".
Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Неофит бе на 78 години. Сега предстои да бъде избран нов патриарх. 

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод.

Това е така, тъй като четирима не отговарят на условията да оглавят църквата. Трима от тях - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години - той беше избран през 2020 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
24 коментара
Пука на

Пука на

14.03.2024 | 18:15

Капата квво е рекъл. Сега се ТОЧАТ ЗЪБИ И НОКТИ ЗА ТРОНА . КОЙ ЩЕ ДОКОПА КОКАЛА ДА КОМНДВА ЦЪРКВАТА . Нищо не правиш июпари получаваш . Но нямаш жена деца и не правиш Sex само лъскаш бастуна .

Отговори
3 3
На АТЕЙСТИТЕ

На АТЕЙСТИТЕ

14.03.2024 | 18:12

Не им дреме какво става . Или на леко религиозните хора . Да му мисля манияците на тема библия и религия а те са много.

Отговори
1 3
мхм

мхм

14.03.2024 | 17:14

Дедо поп Никалая потърка кунки като разбра, че Неофит незма си кой починал. Деда Никалая е освирепял за власт и пари, отдавна е обладан от Лукавия и отдавна се мазни на Боко -банкянски! Дано Господя наш Иисус Христос не позволи покварения часовниколюбител и мерецедесопритежател да не стане глава на иначе покварената ни света обител!!! Амин!

Отговори
8 1
Набожните!

Набожните!

14.03.2024 | 17:03

Има ли митрополита нужните години, да стане патриарх, че голем мерак има, така виждам нещата, така казвам!?

Отговори
8 0
пстанчев

пстанчев

14.03.2024 | 14:54

уникална жажда за власт.От верен ученик на КГБ до угодниче на Американския посланик

Отговори
13 1
Бог да пази България

Бог да пази България

14.03.2024 | 14:44

от Николай Пловдивски! И от козните на лукавия.

Отговори
22 0
Излъчване и живот,

Излъчване и живот,

14.03.2024 | 14:26

не по вярата има Николай. Не ми е известно, защо уважаваният от мен, блаженно почиващ Патриарх Български, Максим го ръкоположи за владика, и дали беше по Устава на БПЦ и Канона и? Може ли някой, да ни просветли, като не профан? Ако може да не е от кръга на пловдивският /не/владика!

Отговори
20 0
Ами тримата от Невянин са брат*чеди

Ами тримата от Невянин са брат*чеди

14.03.2024 | 14:44

свинарчeто, попчeто и генeралчето

Отговори
8 2
Благодаря, за мнението Ви,

Благодаря, за мнението Ви,

14.03.2024 | 15:03

Но не ми е по "кочината, кошарата"! Не пия "уйски", нито парцуца!

Отговори
2 1
Пий л!

Пий л!

14.03.2024 | 17:08

Свикнала си!

Отговори
3 1
аз1

аз1

14.03.2024 | 14:04

Не смятам, че е правилно човек с нетрадиционна сексуалност да става глава на БПЦ.

Отговори
23 1
До аз 1

До аз 1

14.03.2024 | 18:10

То повечето са такива , и при католиците е така но си падат по малки момчета .

Отговори
0 0
миряните

миряните

14.03.2024 | 13:54

да се събудят и да не позволят Дяв олът в расо да властва в Православнита ни църква. Неговото присъствие е рушително и обезсърчаващо за вярващите! НИКОЛАЙ, ВЪРВИ СИ С МИР!

Отговори
48 0
Лошо, ако е ролексов

Лошо, ако е ролексов

14.03.2024 | 13:51

Достоен да бъде от всичките е дядо Йоан, дано ролекса не стане.

Отговори
21 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?