46

Митрофанова заплаши: Чакаме до 12 ч. отговора от МВнР, ако няма, закриваме посолството

До 12 часа в петък чакаме отговора на Министерството на външните работи на България за изгонените дипломати, ако няма отговор или е отрицателен, тогава ще изложа пред президента на Руската федерация да се закрие посолството, което ще означава прекъсване на дипломатическите ни отношения.

Това заяви руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова в интервю за ТАСС.

Тя все пак обяви, че разчита на предпазливост при разрешаването на дипломатическия конфликт с България, след като 70 дипломати и членове на административно-техническия персонал на мисията й бяха обявени за персони нон грата.

„След консултации с Москва, след като се възстановихме от шока, тъй като настоящата ситуация е абсолютно безпрецедентна, ние подадохме протест срещу решението да обявят нашите колеги за персона нон грата. Това действие подкопава основите на нашите двустранни отношения.

Руската страната напълно отрича тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на нашите колеги за персона нон грата. Това е много тежък акт, казва, че човек е извършил нещо сериозно и незаконно на територията на България", обяви Митрофанова.

Тя запита какво може да са направили нейният технически персонал - шофьори, инженери, готвач и други. 

"И ако говорим за обявяване на дипломат за персона нон грата, то моля да предоставите поне минимални доказателства за незаконната му дейност. Невъзможно е просто да се заклеймят 70 души Това в крайна сметка противоречи дори на човешките права", посочи посланичката. 

Дипломатът коментира и призива на премиера Кирил Петков, който поиска от руското посолство да оттегли нотите си в името на бъдещите отношения. „Беше разговор между двама глухи, нашето искане е за едно, а отговорът му беше на съвсем друга тема", смята Митрофанова. 

Руският посланик се изказа негативно и за решението за закриване на консулските служби на двете страни.

„Затварянето на Генералното консулство в Русе е огромно подкопаване на нашите взаимоотношения, както и закриването на българското консулство в Екатеринбург. Това са големи консулски райони, където хората ходят при консулите с различни нужди – за документи, за получаване на виза", каза тя. 

Митрофанова определи като адекватна реакцията на българските политици към развитието на дипломатическия скандал.

„Българските политици са адекватни хора, мнозина, особено юристите, са наясно, че всичко, което се случва, е абсолютно незаконно. Освен това президентът на страната каза, че е напълно незапознат по въпроса, а Съветът за сигурност не е гласувал за такова решение. Не е ясно на базата на какво и кой е взел подобно решение, поставил е клеймо - persona non grata - на 70 човека. Чакаме отговор на нашето искане, надявам се, че ще се прояви благоразумие и с такива стъпка, ние няма да поставим отношенията си на ръба на скъсване“, каза Митрофанова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
ЧАСОВНИКАРЯ

ЧАСОВНИКАРЯ

01.07.2022 | 14:09

АЛОООО , другарко мутрафонова , вече е 14.05 следобед. Чий ГО дириш още в БЪЛГАРИЯ? Ама ти си била образец на ИЗКОННАТА руZZка НАГЛОСТ И ПРОСТАЩИНА. ГЬОНСУРАТ ТАКЪВ.

Отговори
4 0
ХАМАЛИТЕ

ХАМАЛИТЕ

01.07.2022 | 14:01

АМА ТАЯ ПИЯНА руZZка КРАВА ОЩЕ ЛИ Е ТУКА. ИДВАМЕ ДА ИЗНАСЯМЕ БАГАЖА.

Отговори
4 0
Разпутин

Разпутин

01.07.2022 | 13:52

Кон ти бръз.......

Отговори
2 0
на бас че един е трола тука

на бас че един е трола тука

01.07.2022 | 13:24

Селският идиотин Грънча от ПОТ ТВ, живее в Тракия, изгонен от ТЕТа философин, учил в Ленинград философия, уникален урод!

Отговори
1 2
Mина 12 часа

Mина 12 часа

01.07.2022 | 12:14

Изнесохте ли се вече?

Отговори
8 1
дии

дии

01.07.2022 | 12:13

Мина 12 часа, сигурно вече са пуснали кепенците на пасоля. Отпред се вие километрична опашка за зелени карти - кандидати да емигрират в Матушка Русия - земния рай

Отговори
8 2
АЛООООООООО!

АЛООООООООО!

01.07.2022 | 12:12

И какво, ще бомбите Балчик и Варна ли, както Мариупол, Буча, Бородянка, Одеса, Киев, Миколаев....и още и още?

Отговори
8 2
dii

dii

01.07.2022 | 11:53

Закривай, нагла руска морда.

Отговори
9 2
Майна

Майна

01.07.2022 | 11:53

За какво са й готвачи на този комунистически отпа-дък . Да гледа шеф манчев и да научи няколко рецепти и да хваща тигана да си готви да е-Б-а и мъ-ршата червена . Всичките им паметници те-ре-ростични трябва да им ги взривим и да си ги носят към масква парче по парче

Отговори
10 1
македонец

македонец

01.07.2022 | 11:38

Митрофанова да не чака до обяд а, да закрива посолството. Българското правителство от 90-та гони българите от България, та вас ли няма да изгони.

Отговори
9 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?