46

Митрофанова: За газ от "Газпром" се плаща само в рубли

За газ от „Газпром“ може да се плаща само в рубли. Това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в отговор на въпрос на Би Ти Ви. Ден след официалните чествания на Шипченската епопея тя се качи на Шипка, за да отбележи годишнината. Заедно с руския посланик до Паметника на свободата се качиха и от българския мото клуб „Нощни вълци”.

През последната седмица представители на бившите управляващи започнаха да твърдят, че ако "Газпром" предложи по-добри условия, може да купуваме газ от руския енергиен гигант. Така например на 14 август съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев заяви, че "ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не". Според Василев „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем.

 Впоследствие бившият премиер Кирил Петков в своя телевизионно участие каза, че „ако „Газпром“ започне да изпълнява договора си за доставки на газ, това е първа стъпка към възстановяване на доверието“. И допълни, че правителството му е гледало кое е най-практично за страната ни и е на най-добра цена.

В същия дух бяха и думите на бившия вицепремиер Калина Константинова, според която "ако може да се направи някакъв договор с "Газпром", който е изгоден за България и на който може да се разчита, това е окей".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Преводи

Преводи

22.08.2022 | 11:58

Защо не излезна един банкер да разясни как стават плащанията към доставчици извън Европейски съюз, то винаги има кореспондентска банка която е межди банката на продавача и куповача, то да бяха попитали и един наш дребен дори бизнесмен щеше да го обясни това нещо, а че досега е било директно плащането за газ много се съмневам че е било възможно, тези неща се премълчаха, а се започнаха едни приказки и много шум на политическа основа явно, трябваще само един банкер и нищо повече.

Отговори
0 0
Коментар

Коментар

21.08.2022 | 18:35

Малко е несериозно да се очаква че Руската Газпром ще изпълнява условия по договор който самият Газпром е подписал. Ние всички видяхме че Кремъл използва природния газ като средство за постигане на политическите си цели. Но всичко е до време.

Отговори
14 8
на дядо Байдън памперса

на дядо Байдън памперса

21.08.2022 | 21:24

какво си видял шушляк?

Отговори
3 4
565

565

21.08.2022 | 21:27

Запорираните милиарди на Русия в западни и американски банки какво е според теб соросоидче

Отговори
3 5
565

565

21.08.2022 | 22:38

С тях руснаците ще платят за възстановяване на Украйна, когато загубят войната. Но не мисля, че ще им стигнат - ще се бръкнат повече.

Отговори
4 3
Ех,  кума Лисо,

Ех, кума Лисо,

21.08.2022 | 23:18

евроатлантическа! ПП разбирай "Хаджипенчович"! Прост или дебил?

Отговори
1 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?