2374

Митрофанова въздиша по "най-уникалния руски автомобил" СНИМКА

"През април тази година 45-годишния си юбилей отбелязва Лада Нива – може би, най-уникалният и известен руски автомобил. Той стана предтеча на цял един нов клас автомобили – всъдеходите със самоносеща каросерия и се задържа в производство практически непроменен вече почти половин век", отбелязва във фейсбук днес руското посолство. 
Дипломатическата мисия, ръководена от Елеонора Митрофанова, отбелязва, че през 1970 г. председателят на Съвета на министрите на СССР Алексей Косигин поставя задача на съветския автопром да се създаде кола с повишена проходимост, която да съчетава всъдеходните си качества с комфорт. Конкурсът печели Волжкият автозавод, колективът на който начело с Петър Прусов изработва първия модел на бъдещата легенда.

"Серийното производство на Лада Нива започва през 1977 г. За изминалите 45 години с конвейера излизат над 2,5 млн коли този тип. Автомобилът е изнасян в много страни по света и намери многобройни фенове, включително и в България", пише руското посолство.
Наистина, у нас Лада Нива все още е търсена, тъй като е най-евтиният автомобил с постоянно 4х4 и бавни предавки, има изключителнo добра работа на окачването, високи офроуд възможности, лесен за ремонт, с изобилие от достъпни авточасти.

Много българи обаче смятат, че автомобилът е с типичната за СССР некачествена изработка и дори директно от шоурума трябва да се закара в качествен сервиз, където да се сменят различни кабели и маркучи.

Госпожа Митрофанова вероятно се числи към тайните спектици относно възможностите на този автомобил, защото вместо да заложи на посланически автомобил родно производство, тя разчита за своя превоз на германско БМВ.
 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
УМЕН

УМЕН

10.04.2022 | 22:15

зА 45 ГОДИНИ МАТРЬОШКИТЕ НЕ СЕ НАУЧИХА ЕДНА КОЛА СВЯСНА ДА НАПРАВЯТ....

Отговори
1 0
Митко

Митко

10.04.2022 | 14:56

В Русия вече не се произвеждат коли поради липса на части, спряло е производството и на бира, защото няма хмел. Има само самогон и речи на Путлер по двата държавни канала /другите са закрити/.

Отговори
2 0
kiro

kiro

10.04.2022 | 09:36

явно КУРофанова много си е вдигала краката без гащи в този автомобил на задната седалка

Отговори
5 3
Типична руска любов към садизъм

Типична руска любов към садизъм

10.04.2022 | 08:39

С този автомобил са погребани повече хора от загиналите руснаци в Афганистан.

Отговори
4 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?