4020

Митов: Трябва да се вдигнат рестрикциите Украйна да нанася удари в Русия

НАТО да засили военната, финансовата, логистичната и хуманитарната помощ за Украйна, да подкрепя Украйна до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Руската Федерация. Тази надежда изрази Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба. 

"Също така се надявам след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море", допълни той, цитиран от БТА.

Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции. 

В отговор на въпрос, свързан с евентуално военно присъствие на Алианса в Украйна, Даниел Митов отговори: „В съветско време, тези, които разпространяваха болшевишка пропаганда, ги наричаха „полезни идиоти“. Такива в момента се намират и в България, които разпространяват кремълска пропаганда. Всеки, който каже, че НАТО подготвя военно присъствие в Украйна, е част точно от тази пропагандна машина“. 

„Ако на Украйна се позволи, и аз съм убеден, че ще се вдигнат всички рестрикции, за това Украйна да може да нанася удари по военни обекти на руска територия, това е право на всяка една държава, която е нападната. Руската федерация започна пълномащабна и агресивна война срещу Украйна и Украйна има право да се защитава, включително и като нанася удари по военни обекти на руска територия, които да позволяват да защитава гражданите си най-вече от руските атаки по въздух“, коментира още Митов. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?