49

Мисия "първа дама" е трудна, не е само до тоалети и обноски

Мярката във всичко е основно правило за съпругата на президента, твърди Кристина Крънчева, консултант по етикет и протокол:

Кристина Крънчева е международен консултант по корпоративен етикет и протокол, основател и управител на СМ Consulting. Известен лектор с над  14-годишна практика. Автор на на книгата „Бизнес етикет“

- Първа дама е институция в САЩ. Каква е функцията у нас?

- Това е роля - тя е съпругата на президента на републиката, нежното лице до държавния глава. Трябва да се държи така, че президентът да бъде харесван, да изглежда не само като държавник, но и като един от нас.

- Кои златни правила трябва да спазва първата дама?

- Правилата не са златни, а протоколни. Мярката във всичко е основно правило - да бъде стилна, но и много обрана - в облеклото, в разговорите, в цялото си поведение. Казват, че жената краси мъжа, въпросът е да се държи така, че да е приятно да я гледаш, да внушава респект.

Това е трудна роля - да си постоянно под светлината на прожекторите. Първата дама трябва да е на крачка зад президента, да е наясно с протокола и етикета за различни случаи и събития и да го спазва. 

Тази трудна роля се учи с упоритост. Както се учим да плуваме, по същия начин се усвояват тънкостите на протокола.   

В Президентството има отдел "Протокол", където работят отлично обучени експерти, които са наясно с правилата за всяка ситуация. Въпросът е президентът и първата дама да потърсят съвет, да искат да се научат.    

- Кой е най-сериозният гаф, който са допускали първите ни дами в новата ни история?

- Гафовете са много. Още помним жеста на Мария Желева, която закри с ръка чашата на президента Желю Желев, за да не му сипят повече питие.

Но това беше преди 30 години, сега е непростимо. Тогава и политиците ни не бяха в час с дрескода, с протокола - помним депутатите с костюми и бели чорапи. Проблемът е, че гафове се допускат и днес.

Нека е ясно - всички официални институции спазват етикет. Наскоро бях на обяд в едно от чуждестранните посолства у нас и установих, че етикетът и протоколът се спазват на 100 процента.

- Коя от първите ни дами е пример по отношение на етикета?

- Определено съпругата на президента Петър Стоянов Антонина Стоянова. Като професионален дипломат тя се чувстваше в свои води в ролята на първа дама. Беше чудесна в тази роля - именно с нея разбрахме, че имаме съпруга на президент.

 Беше на нивото на ситуацията - и при приемане на чуждестранни високопоставени гости, и при гостуване в чужбина. Не бяха само шапките и елегантните тоалети, а и езикът, навикът за общуване, богатата култура, която й позволяваше да контактува свободно със световни лидери и съпругите им.

- Как се вписва в ролята си сегашната ни първа дама?

-  В началото беше много активна, имаше грешки. После нещата се промениха, но не много.

- Имахме обаче и първа дама, която категорично отказваше да влезе в тази роля. Попречи ли на президента Плевнелиев фактът, че съпругата му не се появи нито веднъж до него публично?

- За мен това е истинско неуважение към съпруга и президентската институция. Тук няма капризи, длъжен си да влезеш в ролята да си съпруга на президента не заради себе си, а от уважение към държавата. Известна е приказката: тежка е царската корона.

И бившата първа дама на САЩ Мелания Тръмп не харесваше да е център на внимание,  но винаги беше плътно до президента.  

- Кои са най-добрите примери за стилни първи дами в световен план?

- Жаклин Кенеди е еталон за стил. Мишел Обама беше изключително успешна първа дама. Джил Байдън, съпругата на сегашния американски президент, също прави отлично впечатление - стилна е дори в обикновени ботуши и бяла поличка. При това и двете изглеждат изключително достъпни, внушават чувството, че можеш да отидеш, да завържеш разговор с тях..

А хората имат нужда точно от това - да възприемат с уважение и с възхищение президентската двойка. Те трябва да изглеждат така, че да сме впечатлени позитивно.

 Мисията на първата дама е да бъде винаги където и когато трябва, да направи президентската институция още по-уважавана.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Мика

Мика

06.11.2021 | 15:03

В началото беше много активна, имаше грешки. После нещата се промениха, но не много.С една дума Селянката си остана Селянка,за Десито Радевата се отнася...

Отговори
3 2
Дидито

Дидито

06.11.2021 | 14:21

Десислава Радева е прекрасна българка. Казвам го като жена.

Отговори
3 2
Мимето

Мимето

06.11.2021 | 14:13

Направо сте се ос.рали Марица! Какво ПЪРВИ ДАМИ бе???? Радева е госпожа Радева щото е женена за Радев. Останалите са селянки като Мара Желева. Оная префтесана и бездънно глупава на Пешо Адвокатина май даже не му беше жена. Бих назовала коя е ИСТИНСКАТА Първа Дама на България, ако не беше просто Царица.

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?