44

Мишел от съпротивата, Моджо и Д-р Коронов са родните политически инфлуенсъри

Анонимните сатирици имат стотици хиляди последователи в нета

 

Сатирата е неделима част от интернет общуването. Анонимността на страниците в социалните мрежи дава възможност потребителите да кажат и напишат много неща, които иначе не биха намерили място на личните им профили или в ежедневното общуване.

 

Модерната професия инфлуенсър не подмина и политическата сцена по света и у нас. Тя става особено популярна по време на предизборните кампании, които напоследък зачестиха у нас.

През последните няколко години родните политици се научиха умело да боравят със социалните мрежи и възможностите, които те предоставят за взаимодействие с потенциалния електорат. Според годишното международно проучване The Global State of Digital - близо 4,5 млн. българи имат профили само в най-популярната социална мрежа у нас - Facebook, докато на последните парламентарни избори през ноември, гласуваха едва малко под 2,7 млн. от сънародниците ни. В очите на родния политик напоследък често победата на избори минава през победа в социалните мрежи.

На тенденцията политиците да използват все повече онлайн платформи като основен канал за комуникация логично се роди и обратна сила - анонимни страници за политически ​хумор, които публикуват колажи и различни карикатури. През последните месеци те са истински хит в мрежата и се радват на все по-голяма популярност. Публикациите им често стигат до хиляди родни потребители във Facebook, а отскоро дори по профилите на самите политици, когато пиперливият хумор на неизвестния интернет автор е насочен към политическите опоненти.

Безспорно има няколко големи страници, които могат спокойно да се похвалят с

резултати и популярност във Facebookнадскачащи тези на някои депутати 

и дори цели парламентарно представени партии. Най-голямата подобна общност е на страницата на „Колажи и карикатури“ с цели 81 000 последователи за близо 5-годишното си съществуване. Любим обект на шегите тук са лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, всички проруски настроени политици у нас и по света, както и бившите управляващи от ГЕРБ.

Номер едно може би е страницата "Мишел от Съпротивата", която е заимствала своето име и виртуална идентичност от популярната героиня от класическия френски сериал „Ало-ало“. Родната Мишел е създадена през лятото на 2020 година, покрай протестите срещу кабинета на ГЕРБ и Обединени патриоти, но вече гони 70 000 последователи и публикува поне по 3 пъти дневно.

Според родните потребители, "Мишел от Съпротивата" е една от опитващите се да балансират съдържанието си между шеги и колажи за представители на всички политически формации. Въпреки това е очевидно, че "Възраждане" и водачът на партията Костадин Костадинов са любима тема на страницата. Анализът на „Марица“ показа, че на седмична база 

публикациите на "Мишел от Съпротивата" стигат до близо милион души,

което волно или неволно превръща сатиричната страница във фактор в родната политика.

Въпреки че към момента има едва 10 хил. последователи "Моджо" е друга (не)сериозна страница, посветена на политическата сатира. "Моджо" (получил името си от популярен злодей-маймуна от анимация на Cartoon Network) е един от ветераните в осмиването на политиците у нас. На няколко пъти страницата дори беше изтривана от администраторите на Facebook, но винаги се преражда.

Актуалният "Моджо" е създаден в края на 2020 година, след поредното изтриване. Страницата често е докладвана и от публикациите в нея е видима крайно дясната политическа ориентация на авторите <210>. Най-честите „гости“ в публикациите на "Моджо" са лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Място сред темите на колажите имат също и

ваксините, мерките срещу ковид и дори войната в Украйна.

Няма роден или чуждестранен политик, който родната сатира и хумор в социалните мрежи да са пощадили

 

Чести са обвиненията, че в страницата са единици публикациите за ГЕРБ, ДПС, както и националистическите партии ВМРО и "Възраждане", а ако те или представителите им попаднат там - то често е в ролята на героизиран антипод на либералите и евроатланците.

Страницата „Класически ЦУБър“ е с близо 53 000 души аудитория. Тя съществува от 2017 година и също иронизира политиците - без значение партийната им принадлежност. Тук обаче техните изказвания и прояви се представят в контекста на „класическия“ български студент и ученик. С над 50 000 души фенове е и страницата на Д-р Коронов, която от ирония срещу ваксините и мерките постепенно преля към политическа сатира по адрес на Украйна, САЩ и четворната коалиция.

Не липсват и страници, които хитро се заиграват с имената на партиите - „Добив и Преработка на Сол“ или „Обединени пасивни гербери“. 

От началото на изборната спирала през 2021 година обаче се наблюдава една интересна тенденция - новите сатирични страници, които родният Facebook произвежда, вече

не са насочени толкова към политиците, колкото към избирателите

и феновете им. През март на 2021 година се появява страницата „Либерал от квартала“, която е създадена, за да иронизира така наречената „градска десница“. Логично, либералните ни сънародници създават в началото на 2022 година пък „КонсерваторЪ ИбрикчиЪ“.

Само топ 10 на най-популярните страници, които качват политическа сатира, имат общо над 650 хил. последователи

 

Общото между всички подобни страници е възможността, която те дават на своите автори. Администраторите на нито една от тези онлайн общности не са известни. Това до голяма степен, според експертите по онлайн маркетинг и комуникации, дава възможност за много по-пиперлив и дори откровено обиден хумор по адрес на определени политици или социални групи.

Политическата битка в страната през последните 18 месеца обаче успя да изконсумира и тези сатирични страници. Някои от тях започнаха да въртят дори спонсорирани реклами с част от колажите си. Това пък от своя страна събуди дебата дали политически некоректният хумор в мрежата вече не се е превърнал в оръжие за тези, срещу които трябва да бъде насочен. Едно обаче е сигурно - подобен тип страници ще продължат да набират все повече последователи, докато политиците ежедневно им дават повод да бъдат иронизирани.

 

Политологът Антони Герасимов: Социалните мрежи естествено засилиха политическата сатира

Антони Герасимов, докторант по политически науки в Пловдивски университет " Паисий Хилендарски" и създател на платформата "Стража", която събира в лесна за търсене и анализ база данни цялата информация от родния парламент, коментира за "Марица" темата с политическата сатира в мрежата. 

Според Герасимов политическата сатира винаги е била актуална спрямо времето, в което се е развивала, започвайки от вестниците и след това появявайки се в телевизията. Сега просто разбираме до каква степен социалните мрежи мултиплицират абсолютно всичко, попаднало в тях. 

"Това обаче е нормален процес заради увеличаването на влиянието на социалните мрежи. Заедно с това се увеличи възможността хората все по-лесно да попадат в "социалния си балон" и да се групират в групи по интереси" - категоричен е политологът. Той допълва, че самата сатира като феномен обикновено предполага по-изтънчено чувство за хумор. 

Общото положение със социалните мрежи е такова, че те успяват да поляризират обществото. Въпреки че в тях е възможно да виждаме постоянно и другата гледна точка, самите алгоритми вкарват потребителите в "балони", пълни с хора със сходни интереси, категоричен е Герасимов.

Въпреки това, политологът е на мнение, че самите сатирични страници трудно могат да бъдат толкова мощни като инструмент, че да променят нагласите на големи групи потребители. "Не мога да си представя в някоя по-консервативна подобна общност да бъдат таргетирани нейни членове от либерална страница за политическа сатира и това да промени възгледите им", смята Герасимов. 

"Анонимността на администраторите при тези страници вероятно помага до известна степен, но много по-проблемно за родните социални мрежи е създаването на фалшиви профили, представящи се за хора. Когато пък подобна страница с няколко хиляди фенове наруши изградените правила на определена платформа, тя рискува да изчезне или да получи сериозни санкции. Ако погледнем по-философски и се обърнем към трудовете на Карл Попър, ще видим, че демографията и свободата стигат до там, докъдето нещо започва да я застрашава. Въпреки това е добре свободата да не се превръща в нерегулирана свободия".

На въпроса дали политическата сатира е положителен фактор в родния политически живот, Антони Герасимов категорично казва, че подобни страници в момента играят важна роля. Политологът цитира своя колега проф. Евгений Дайнов, който преди няколко месеца написа, че е едно, когато противниците ти те осмиват в някаква целенасочена сатира, но съвсем различна червена линия е, когато и тези, които са от твоята страна, започнат да те иронизират.

"В този ред на мисли в страници, свързани с демократичния спектър например, вече започнаха да се появяват критики срещу партиите в тази част на политическото пространство. Така че подобни страници са полезни и могат да бъдат сигнал за самите политици. Доколко те се съобразяват с тях, е друг въпрос, който няма как да измерим. Пример за тяхното влияние обаче е групата, създадена през 2020 година на хората, наричащи един бивш правосъден министър "Барни Ръбъл", която само за няколко дни събра над 50 хиляди души".

 

"Възраждане" стигнаха до Сенегал и Кабо Верде

В социалните мрежи "Възраждане" е една от най-активните партии със сериозно присъствие, която регистрира бързо нарастваща подкрепа. Всяка местна организация пък има своя собствена страница, като проверка на "Марица" показа, че над 120 страници във Facebook носят името на партията, последвано от град или държава, в която има организация. 

Зевзеци обаче решават да създадат серия от пародийни страници на партията на Костадинов. Така социалните мрежи бързо се пълнят с профили на "Възраждане - Панама", "Възраждане - Лихтенщайн", "Възраждане - Сенегал", "Възраждане - Кабо Верде" и редица други екзотични дестинации. 

Добре мобилизираните поддръжници на партията обаче често докладват масово тези страници и те биват деактивирани. После обаче бързо изникват нови. 

 

Ако политиците бяха в Хогуортс: И влогърите правят политически хумор

Освен страниците във Фейсбук, редица родни влогъри и създатели на видеосъдържание в социалните мрежи през последните години правят опити в политическата сатира и комедия. С подобни клипове могат да се похвалят Любомир Жечев, Тодор Азов и редица други популярни сред младежите имена. Освен тях, "Господарите" също създават политическа комедия изцяло в мрежата, след като предаването слезе от екран и намери нов живот изцяло онлайн. 

Тодор Азов

 

Над 30 000 гледания например има клипът на пловдивският влогър Тодор Азов, в който той разпределя родните политици в четирите дома на популярното училище за магия от поредицата романи "Хари Потър". Във видеото, озаглавено "Ако политиците бяха в Хогуортс", попадат лидерите на всички големи партии у нас. 

 

Пловдивската връзка: "Неполиткоректна Майна" държи местните големци нащрек

Пловдивският хумор на политическата сцена също може да се похвали със силно включване в лицето на страницата "Неполиткоректна Майнa", родила се като много подобни покрай летните протести от 2020 година. Съдържанието покрива както национални теми, така и много местни. Аудиторията видимо е основно пловдивска и наброява над 3500 души. 


Пловдивските зевзеци решиха, че зам.-кметът Георги Титюков е майсторът на първата копка в Пловдив

 

Впечатление при "Неполиткоректна Майна" прави, че нито една партия или политик не ​са пожалени от безпощадната критика на автора на страницата. Последните месеци критики под формата на колажи и карикатури има както срещу местната власт на Пловдив от ГЕРБ, така и за Областната управа, контролирана от ДБ и ПП. 

През пролетта пък на страницата разигра "Общински игри", при които първите мъже в местната администрация се състезаваха за титлата "Първа копка на Пловдив", като на финалите зам.-кметът Титюков победи началника си Здравко Димитров с преднина от 6 гласа след турнир между 8 претенденти, за които пловдивчани гласуваха.

 

Данчо Полицая успя да заблуди дори медиите

Пародийният профил се радва на над 11 хил. последователи, част от които дори не знаят, че зад страницата не стои бившият полицай Йордан Петков

 

Безспорно добрата комедия е тази, която умело размива границата между реалност и фикция до там, че да заблуди голяма част от аудиторията. Точно такава е ситуацията с един от най-популярните пародийни блогове в родния Facebook - "Данчо Полицая". Авторът на този пародиен профил се представя за нашумелия в серия разследвания за корупция катаджия Йордан Петков, станал печално известен като Данчо Полицая.

Вероятно зрелищната персона на катаджията Петков вдъхновява интернет зевзека да създаде страница за вече бившия служител на МВР в Ловеч. За разлика от много от "колегите си", Данчо Полицая пише дълги (и впечатляващо грамотни) статуси, в които възхвалява различни политици и говори от името на "честните служители в МВР". Често пъти виртуалният Данчо коментира и статуси на политици, партии и дори държавни ведомства и агенции. 

Сатирата, която авторът на страницата използва, е толкова тънка, че огромна част от родните интернет потребители дори не подозират, че срещу тях стои пародиен образ, и често критикуват Данчо за корупцията в МВР, връзките му с политици и времето, което прекарва в социалните мрежи, докато е на работа. През миналата година дори няколко медии се объркаха и препечатаха статусите на "Данчо Полицая" като автентични изявления от уличения в корупция бивш катаджия.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Нема

Нема

04.06.2022 | 16:51

Яж бубите гой

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?