1553

Миньори и енергетици продължават блокадата и през нощта

Протестите на енергетиците и миньорите предизвикаха транспортен хаос и блокади на основни пътища в цялата страна. Към този час блокирани остават магистрала "Тракия" при Стара Загора и Проходът на републиката.

Напрежението не стихва - вече над 15 часа са блокирани и двете платна в района на 208-ия километър край Стара Загора. Протестиращите решиха блокадите да остаkат и през нощта въпреки ниските температури. Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Засега обаче няма информация такова посещение да се случи. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост.

Проходът на републиката също остава на затворен вече 13-и час. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили. Блокадата ще остане през цялата нощ, утре ще се решава дали ще продължи и как ще се действа.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Русия

Русия

30.09.2023 | 15:37

T90

Отговори
1 0
Мдааааа

Мдааааа

30.09.2023 | 08:24

След като тези са по пътищата, а имаме ток значи са излишни. Уволнявай дисциплинарно. По 5-10 000 броят "бедните", за да почнат работа по Мариците!

Отговори
2 0
Оставка

Оставка

30.09.2023 | 00:17

Не само миньорите и енергетиците, а и всеки родолюбец е против шайката, която я управляват от вън и управлява нас.

Отговори
2 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата