4020

Министерство на туризма хвали: Българските плажове са в перфектно състояние

Над 170 проверки са били извършени от началото на летния сезон по Черноморието до момента, установени са шест нарушения, като за четири от тях са съставени административни актове. Това съобщи в Бургас Иван Виделов, директор на Дирекция “Контролна и инспекционна дейност“ в Министерството на туризма.

По думите му, от началото на съвместните проверки на ведомството заедно с инспектори на Комисията за защита на потребителите, Националната агенция за приходите и Икономическа полиция са проверени 17 обекта по Черноморието, а получените сигнали за нередности са повече от 40. 

Реагирали сме на всички сигнали и сме извършили проверки. Уверявам ви, че плажовете са в перфектно състояние. Това показва и сравнително малкия брой на нередностите, които сме установили. При съвместните проверки Министерството на туризма е съставило три акта за нарушения, а колегите от другите институции – осем. Съвместните проверки ще продължат през целия летен сезон“, каза Виделов. Той уточни, че са установени нелоялни практики, при които под наем се отдават чадъри и шезлонги на плажове, за които няма сключен концесионен договор.

При съвместните проверки, които са започнали вчера по цялото Черноморско крайбрежие, са установени и плажни заведения, чиито собственици не са предоставили документи за категоризация на обектите, съобщи от своя страна Бранислава Недялкова, главен експерт в Комисията за защита на потребителите. “Имахме два такива случая, в които не ни беше предоставена нужната документация за категоризация или за открита процедура за категоризиране“, посочи Недялкова. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?