46

Министърът на отбраната: До 3-4 години има опасност да не можем да пазим сами небето си

Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами. Това каза Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната при представяне на екипа и приоритетите в сектора.  Той посочи като причина както войната в Украйна и наложените санкции по отношение ремонтите на руска техника, така и закъснението с договора за F-16.

„Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволява да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023”, каза още Стоянов. Той е предприел  разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 двигателя на самолетите. „Това обаче не е решение на проблема”, посочи министърът.

По думите на Стоянов първите нови самолети F-16 по първия транш се очаква да пристигнат през 2025 г., а в оперативна готовност ще бъдат най-рано в края на 2026 г. „Не желая аз да бъда министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване”.

Служебният министър е поискал информация от посолства на различни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде представена в следващия парламент. 


Платените авансово средства за първите 8 изтребителя са в Доверителен фонд, но екипът на министъра е заварил забавяне на откриването на сметка във Федералната банка на САЩ, стана ясно още на пресконференцията. „Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка на Федералната банка на САЩ. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара”.

Той нарече това „недопустимо”. Предните правителства са внасяли предложения за ратифициарне на такъв договор в НС, но до ратификация не се е стигнало, обясни министърът. Като възможна причина той посочи честата смяна на парламентите и липса на технологично време за разглеждане на документите. Той изрази надежда да се подготви наново цялата документация, да се внесе в следващото НС и да се открие такава сметка. „Няма смисъл да губим повече средства”, категоричен бе той. 

Стоянов определи като втори по спешност проект офертата за втория транш на F-16. Първи е придобиването на бойна техника за батальонна група. Според министъра по него трябва да се вземе отношение. „Може да го направим до конституиране на Народното събрание”, подчерта той. 

Няма да се извършва промяна в състава на министерството, освен ако няма доказани злоупотреби, подчерта още служебният министър на отбраната.

Цялата пресконференция гледайте във видеото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Сън

Сън

10.08.2022 | 16:52

От къде го изкопаха тоя с присвитите джуки?!

Отговори
2 0
Сън

Сън

10.08.2022 | 16:51

Б.о.к.уци с б.о.к.уците ви! Не остана жива душа в България която да не знае, че и сега нямаме авиация... Да накарат децата в детските градини да рисуват самолети и с помощта на" положителното мислете да полетът от картинките....иначе братушките от САЩ лапнаха милиардите...и се пънем още да им даваме ... Горките деца бая зор ще видят с рисуването.. а после и с връщането на мириадите...

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?