49

Министър Стоянов в авиобаза Граф Игнатиево: Договор за 300 000 лв. нарасна на 10 млн.

Удължена писта, нови подземни цистерни, стоянка за транспортни самолети и нова пожарна станция са само част от обектите, които служебният министър на отбраната Димитър Стоянов инспектира днес в авиобаза Граф Игнатиево.

Причината за проверката е забавянето, според него, на част от 37-те инфраструктурни обекта за 300 милиона лева, които трябва да могат да обслужват новите изтребители F-15 Block 70 след 2025 година.

През двете години, които според министър Стоянов са „пропиляни”, са платени с авансови плащания 202 милиона лева от първоначално предвидените 300 милиона. 

„Повечето договори са били на инженеринг. Сега не сключваме договори с авансово плащане, а с максимум до 30%. Имаме фрапиращи случаи като този с обект, който по план е трябвало да струва 300 хиляди лева, а впоследствие параметрите му са се променили и фирмата през октомври иска 10 милиона! Този договор вероятно ще бъде прекратен”, обеща министърът.

Той отказа да каже за коя фирма става въпрос.

Пистата, на която новите изтребители ще кацат, ще порасне от досегашните 2536 метра на 3090 метра. В двата й края ще бъде удължена и с напълно нова настилка.

На чисто нова стоянка с размери 121 на 175 метра ще стоят самолетите цистерни за презареждане във въздуха.

Подземните цистерни за първи път ще пренасят горивото под земята до самите самолети, а не с цистерни, както беше досега.

Строителите от фирмата изпълнител „Авион 22” обещаха на министъра, че тези обекти ще бъдат завършени според графика им – до края на август тази година, а може би дори през юли.

Според тях няма никакво изоставане, но зависят от външните температури. За да се положи новия асфалт термометрите трябва да показват най-малко минус 5 градуса по Целзий.

„Изтребителите бяха избрани през 2019 година и след това 2 години не се направи нищо за инфраструктурата. Ако до 2025 години не сме готови с нея, има опасност да оставим самолетите на съхранение в Съединените щати и да плащаме за поддръжката им”, каза министър Стоянов.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
смях

смях

09.02.2023 | 16:58

Дааа...ами ако американците бяха спазили срока за доставка на Еф-ките? Какво щяхме да правим? Две години да плащаме наем за съхранение...слава Богу, че не спазиха срока, дали са възможност на нашите военни да се ослушват, да си поспят, да се протегнат, пък и да ревнат недоволно: "ама вие що ни ги доставяте само на хартия?" Байганьовска работа...

Отговори
4 0
766

766

09.02.2023 | 18:36

Забавянето е затова, че всички знаят, че американците са измамници и няма да доставят никакви самолени

Отговори
3 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?