46

Министър Стоянов категоричен: Няма да изпращаме български военни в Украйна

Нито има такова решение на Народното събрание, нито има натиск за него, подчерта министърът

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на Народното събрание е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава", заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия военният министър Димитър Стоянов. Страната ни няма и как да предостави 155-милиметрови снаряди за Украйна, защото няма такива, добави той.

„Една лъжа повторена 100 пъти няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която беше тиражирана през тази кампания”, категоричен е Стоянов. „Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на Народното събрание е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

Той отново подчерта, че не може да има подобно секретно решение. „Трябва да има решение на Народното събрание. Няма и натиск за такова решение. Това е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

„Някой си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Не няма да го постигнат”, каза Димитър Стоянов. Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели. Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти  заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Нама как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка МС не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър. Нямало възможност и да се произведат. „Доколкото ми е известно ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди. Целта на предоставянето на боеприпаси от наличностите на МО е тяхното опресняване, в строго съответствие с решението на НС”, каза Димитър Стоянов.

По думите му, въпреки че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите държави, които могат и искат да пратят такава помощ. Затова и България подкрепя общата политика на ЕС. „Трябва ли България да спре помощта, която някои държави желаят да дадат на Украйна? Не! Това е причината да коментираме, че България подкрепя общата политика на ЕС. Ние няма как да подкрепим 155-милиметрови, при условие, че ние ги нямаме”, каза Стоянов.

Военният министър каза, че страната ни е дала това, което е по Приложение 1 от решението на НС. „Това, което е било в повече”, допълни министърът. Той коментира, че България не може да даде и самолети, защото армията разполага с точно толкова, колкото й е необходимо, за да изпълнява поставените й от Конституцията задачи. „Имаме 18 самолета МиГ 29. Колко са изправни – няма как да бъде коментирано в студио. Няма обществена поръчка за ремонт, а за покупка на двигатели – 6 броя. Това са за ремонтирани двигатели втора употреба. Сега ще обявим нова обществена поръчка за още 6 двигателя. До дни ще дойде един двигател от Полша, до края на април очаквам и втори”, каза Стоянов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ПП и ГРОБ подготвят повиквателни

ПП и ГРОБ подготвят повиквателни

29.03.2023 | 14:53

Трябва им ново пушечно месо за Укрия!

Отговори
1 0
Управлението на БЪЛГАРИЯ е поверено на голи охлюви

Управлението на БЪЛГАРИЯ е поверено на голи охлюви

28.03.2023 | 12:12

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия, в изказване пред италианския парламент: Уважаемата Елиза Скутела (депутат) казва: Спрете се! Мисля, че трябва да го кажете на Путин, уважаема. Странно е да го казвате на нас, защото може би това е предателство към позицията ни. Това означава да позволим инвазията в Украйна. Ако спрем, ние ще го позволим. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена. Ако спрем, ние ще разрешим заграбването на Украйна. Вижте, аз не съм толкова лицемерна, че да подменя инвазията с думата мир. Затова аз вярвам, че ние няма да се съгласим с инвазията в Украйна, което не означава, че няма да работим за мирен план и разрешаване на конфликта. Вие наистина ли мислите, че някой одобрява войната? Мислите ли, че на някой му харесва да бъде в подобна ситуация? Не! Но истинската ситуация е малко по-сложна от това, което се опитва да представи пропагандата. Добре, говорим за мир. Страхотно! Според вас какви трябва да бъдат условията, за да седнем на масата за преговори? Дайте конкретно да говорим по темата за мира. Това е тема, която ме вълнува и аз съм го повтаряла в тази зала. С други думи смятате ли, че за да седнем на масата за преговори, трябва да поискаме от Русия да прекрати военните си действия и да изтегли войските си от територията на Украйна? Да или не? Смятате ли, че трябва да преразгледаме границите на Украйна и как? Смятате ли, че трябва да се дадат на Москва териториите, които са окупирали и тези, на които е проведен референдум? Да или не? Тези отговори искам да чуя от вас, ако ще говорим за мир сериозно. В противен случай това е само една пропаганда, която се прави на гърба на суверенна нация от свободни хора и на гърба на международното право. Това е безотговорно! Благодаря!

Отговори
9 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?