46

Министър Сербезова: Масово връщане на онлайн обучението няма да има

При учениците ще се действа локално и няма да има масово преминаване към онлайн обучение. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова пред Би Ти Ви

Министърът обясни, че здравните власти ще затягат мерките на база многофакторен анализ – брой на легла и медицински специалисти, както и заболеваемост по области.

„Според Плана противоепидемичните мерки в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката не са нови. Целта е да се съхрани присъственият учебен процес. Национални мерки може да има, ако всички области бъдат засегнати или мерките касаят граничния здравен контрол“, обясни здравният министър

Сербезова посочи, че по отношение на липсата на медикамента „Салбутамол“ – има доставка на 25 хил. опаковки. През януари се очаква доставката на 17 хил. опаковки „Пулмикорт“. По думите ѝ за тези медикаменти има забрана за износ, но е имало недостиг заради повишеното им търсене през последните месеци.

Относно проверката за доставка на бързи COVID тестове зa учениците, министърът заяви: „Тече вътрешен одит на процедурата, не съм спряла процедура на д-р Кацаров, а такава, която е текуща, подготвена обаче от същия екип“. Тя допълни, че средната цена на новите оферти е с 30% по-ниска от предишните.

Сербезова коментира, че не очаква недостиг на щадящи тестове.

Според нея здравните мерки у нас са едни от най-меките и за да бъде отменен зеленият сертификат са необходими сериозни аргументи. Здравният министър коментира още нападенията над лекари през последните дни и жестокото убийство на собственичка на верига аптеки в Русе. „Насилието в нашето общество през последните години придоби размери, които са ужасяващи. Светла ѝ памет на Ери, познавах я лично, уникален човек, страхотно семейство. Като че ли през последните години насилието ни съпътства навсякъде – би следвало да сме непримирими към всякакви форми на насилие“, коментира Сербезова.

Има пряка връзка между имунологията и психиката. Има научни доказателства, че страхът може да увеличи от 2 до 100 пъти симптоми на съществуващо заболяване, добави още тя.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
МАСОВО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ИМА ЛИ

МАСОВО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ИМА ЛИ

19.01.2022 | 22:55

ПРОДЪЛЖАВАМЕ

Отговори
0 0
98531

98531

19.01.2022 | 21:24

И тая е т ъп гъ з като Ангелов и Кацаров. Не кадърна ов ца,която не знае къде е. Затваряйте училища, кръчми,курорти,докато не е станало прекалено късно. Стига политика!

Отговори
4 5
Шъ повръщате зилено

Шъ повръщате зилено

19.01.2022 | 20:06

Браво Сербезова Браво Добър увод към последната ти дума преди да те застрелят Нъл ще си припомниш и ко ги плещеше преди Цели две години имахте да се соприте Нали Ся за два дена не става

Отговори
2 0
Пловдив

Пловдив

19.01.2022 | 19:49

Да последваме Великобритания

Отговори
8 2
Пловдив да мине онлайн

Пловдив да мине онлайн

19.01.2022 | 19:32

Значи топката сега е в Кризисния щаб в Пловдив. Бургас и Благоевград вече минаха изцяло онлайн. Затваряйте училищата преди да е станало късно!

Отговори
8 3
за съд сте

за съд сте

19.01.2022 | 19:30

Такова беззаконие се шири, че и директори и министри плачат за едни хубави сигнали до прокуратурата и едни хубави съдебни искове от родители за неспазване на закона. Въпрос на време е това да се случи, защото на нормалните родители им омръзна да си правят разни некадърници експерименти със здравето на децата им. Т.нар. училищни тестове не хващат вируса през първите три дни. Има много случаи на положителни ПСР след отрицателен училищен. Тогава за каква безопасна среда говорим, господа от МОН?

Отговори
9 1
ПРЕСТЪПНОСТТА ОТ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ, А НЕ ГОДИНИ МИЛИЧКА

ПРЕСТЪПНОСТТА ОТ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ, А НЕ ГОДИНИ МИЛИЧКА

19.01.2022 | 19:21

ТИЯ ОЧИЛЦА ЗА ИНТЕЛЕГЕНТЕН ВИД ЛИ СА?

Отговори
5 1
ПРЕСТЪПНОСТТА ОТ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ, А НЕ ГОДИНИ МИЛИЧКА

ПРЕСТЪПНОСТТА ОТ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ, А НЕ ГОДИНИ МИЛИЧКА

19.01.2022 | 19:20

ПОПРАВИ СЕ

Отговори
4 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?