1553

Министър се закани: Поне 500 лева данък за внесена кола втора ръка

Вносът на стари коли да се обложи с нов данък от поне 500 лева на автомобил. Тази идея огласи министърът на транспорта Георги Гвоздейков като мярка срещу застаряващия автомобилен парк у нас, който трови въздуха.

Данните сочат, че над 350 000 коли са били внесени в страната за 2022 г., което прави България първенец в Европа в тази печална класация.


"Ако обложим този внос на бройка автомобил да речем с минимум 500 лева, ето ти един инструмент, един фонд, който може да бъде използван за дотиране, за подпомагане на обществото и на хората, които искат да си купят електрически автомобили", обясни Гвоздейков. Пред БНТ той уточни, че е предложил идеята за облагането с поне 500 лв. на българските автомобилни асоциации.

На въпрос дали тази такса ще удари по джоба бедните българи, които се предполага, че си купуват кола втора употреба, министърът опонира, че новият данък ще е за сметка на вносителите. "А вече те как ще си калкулират цената на стоката, си е тяхна работа", добави Гвоздейков.

В отговор на въпрос дали автомобилният парк в България се електрифицира "ударно", министърът коментира, че "ударно" е силна дума, но се осъществява съвсем нормален преход към новата еволюция в технологиите и в автомобилостроенето.

"Ние като общество трябва да осъзнаем, че другите държави напредват доста сериозно в този процес и ние трябва да полагаме максимално усилия да стимулираме обществото, за да облекчаваме условията България да преминава към екологичен автомобилен транспорт", подчерта министърът на транспорта.

 "В крайна сметка ние трябва да се замислим какъв въздух искаме да дишаме, в каква среда трябва да живеем, защото ако се върнем на ситуацията с бедствието от миналата седмица с падналите дървета, бедствието се случи, защото дотогава нямаше паднала слана и листата по дърветата нямаше как да опадат. Анализите, които правят климатолозите, и това глобално затопляне става с помощта на хората и на никого другиго.

И мерките, които трябва да предприемем оттук нататък, не е просто да са на гърба на бедните, а на гърба на това в какъв свят оттук нататък искаме да живеем и това как трябва да съхраняваме природата", подчерта Гвоздейков, обвързвайки темата със състоянието на българския автомобилен парк с темата за бушуващата планетарна климатична криза.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Гвоздейков,ама наистина си голям ръждясъл пирон

Гвоздейков,ама наистина си голям ръждясъл пирон

04.12.2023 | 03:00

Сельо

Отговори
2 0
Льольооо

Льольооо

03.12.2023 | 21:39

Що не си е..ш майката бе боклук.Когато направите и стандарта на живот в България като европейските стандарти,тогава си изказвай малоумните идеи.

Отговори
12 0
145646

145646

03.12.2023 | 20:16

Егати малоумника.И как ще ме накараш с тия 500 лв . да си купя нова кола бе ид.иот и тоя ми станал министър

Отговори
19 0
хахо

хахо

03.12.2023 | 21:53

Че има ли някой който да е по свесен от него?

Отговори
2 4
до министъра

до министъра

03.12.2023 | 19:36

Вдигнете "ембаргото" върху ръста на заплатите в България от страна на люде като Васил Велев от АИКБ и подобните му прилбижени мазни лъжци! От десетилетия слушаме, как нашенци работели малко!?!?!? Нашенци отдавна работят тук за чужди, външи интереси и фирми!!! Чия подлога са хора като Велев ??? Когато, масовия трудещ може да си позволи нов автомобил на лизинг и не гладува и не стои на студено през зимата ще спре вноса на старите западни трошки!!! Четвърто десетилетие след 1989 година сме най-ниско платените трудещи се в Европа! В същото време определен кръг нашенци владеят милиони левчета и безброй скъпи имоти у нас и в чужбина. Карат автомобили за стотици хиляди и плюят народа, че не работи!?!?!? Господин министър, много лесно ще разгневите населението, което има средства да си купи само стар автомобил! Утре може и да не сте министър!

Отговори
25 0
и още

и още

03.12.2023 | 20:39

За да сме най-ниско платените в Европа има вина и "успешната" приватизация на Иван Костов! Този нагъл политик изрече най-голямата лъжа за българската приватизация: продадена без цел за развитие, разграбена, порутена, срината, нарязана на скраб и облагодетелствала кръга Костов! Преди него бяха БСП, след него НДСВ и т.н. Народа помни! Не забравя бедноста предизвикана от циничната, алчна политика след 1989 тодина!

Отговори
19 1
yuyuy

yuyuy

03.12.2023 | 18:53

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България...---->> http://mub.me/keto

Отговори
0 10
Коли-пари

Коли-пари

03.12.2023 | 18:03

Слагаш 500 лв. на вносителите те слгат на клента 1000, елементарна логика, взимаш от едни с малко пари даваш на други финансово доста подобре за електроавтомобили, добре гостодин министър покажете къде се рециклират и на колко процента старите батерии, просто електрото е нов бизнес но е временно решение, намалят се вредните емисии но после друг световен проблем, все се гледа на парче за момента, ами нещо за гумите кажете, през година две взимаме нови ами къде отидоха грайферите на старите, май ги поехме в белите дробове, то тез прахови частици от там идват нека са се замислим по сериозно по теми които се заобикалят, претеглете една нова и една стара гума от една и съща марка и модел и ще разберете за какво ства дъпрос

Отговори
19 2
хахо

хахо

03.12.2023 | 17:35

Приказки на Ангро! Когато не познаваш ситуацията която си натворил започваш да говориш Глупости!

Отговори
16 0
Бай Иван

Бай Иван

03.12.2023 | 17:17

500 бивола да го е... това гвоздей или какъвто е там и крадливата му пасмина. Значи вика вносителя ще ги плаща а не купувача,а продавача как ще си ги калкулира при продажба не го интересува??? А не бе за сметка на вносителя ще са тия 500лв-- как го мисли тоя че няма да се отрази на купувача? Същият е като Кирчо и ококорения кухи лейки са там-ако ги пуснеш на силен вятър ще ги отнесе като балони

Отговори
28 0
Министърът

Министърът

03.12.2023 | 17:03

Знае ли министъра какви са заплатите в България.Или те като са Канадски граждани си мислят че и българите са Канадци?

Отговори
31 0
Коментар

Коментар

03.12.2023 | 16:41

Таксата трябва да е поне 5000 за бензин и 10000 лева за дизел.

Отговори
10 24

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?