71

Министър разкри причината за спешните рокади в "Булгаргаз"

Министърът на енергетиката Александър Николов разкри каква е причината за рокадата в петък вечер, в края на работния ден, на цялото ръководство на "Булгаргаз" от страна на БЕХ.

По думите му това са резултатите от направената проверка на холдинга и защитата на обществения интерес.

"Преди няколко седмици стартира проверка от БЕХ. Колегите, вследствие на данните, които са събрали, и някои допълнителни неща неща с цените на топлоснабдяването в България, са взели такова решение. Това заяви в ефира на бТВ министърът на енергетиката Александър Николов. Той не пожела да разкрие детайли от резултата от проверката.

Енергийният министър не поиска да коментира какво е установила проверката на БЕХ в "Булгаргаз", но отбеляза, че холдингът трябва да взема рационални решения за дружествата под "неговата шапка".

На въпрос дали рокадата има директна връзка и със скорошната проверка на ДАНС в дружеството, енергийният министър заяви: "По-скоро не", но допълни, че самият той не знае причината за акцията.

"Решението за смяна от страна на БЕХ е продиктувано от това какво е направено назад във времето и доколко този обществен интерес е спазен. И мисля, че това ясно се вижда от резултатите по сметките за топлоенергия на гражданите в текущия формат", категоричен беше министърът на енергетиката.

Какво ще промени смяната на ръководството в газовия доставчик, времето ще покаже, коментира той.

В министерството разглеждат и вариант на спиране на доставките на газ заради напрежението между Москва и НАТО, но според него такъв вариант е малко вероятен, защото "както Европа е зависима от газа, така и Русия е зависима от плащанията за него".

По въпроса за азерския газ, като една от причините, Александър Николов коментира, че по силата на "получено писмо в дружеството", количества от газа от Азербайджан е било възможно да бъдат получавани от конкретна точка, както и сега това е възможно. Но "относно цената, поради поети ангажименти, поети от дружеството, тя не може да съответства на цената по дългосрочния договор поне до 1 юли 2022", обясни Александър Николов.

Припомняме, че рокадите бяха извършени в петък в 17,30 часа, когато е освободен Съветът на директорите на "Булгаргаз". Час по-късно, в 18,30 часа, е избрано и ново ръководството на дружеството, става ясно от протокол от събранието, с който интернет изданието разполага.

За председател на новия 5-членен борд на директорите на обществения газов доставчик бе избран Иван Топчийски, а за изпълнителен член на Съвета на директорите - Людмил Йоцов.

В борда на дружеството влизат и Антон Адамов, Стефан Войнов и Анжела Славова. Те бяха веднага вписани в Търговския регистър.

"Булгаргаз" бе обвинен от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял евтин газ от хранилището в Чирен и го продавал на газовите борси. По време на заседание на парламентарните комисии по енергетика и финанси неотдавна финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София".

Твърдението бе отхвърлено от Николай Павлов, вече бивш шеф на газовото дружество. "Истината е, че "Булгаргаз" не изнася газ за Румъния", каза той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
А гербаджийския НОИ кога

А гербаджийския НОИ кога

29.01.2022 | 11:02

А кога ще се защитят интересите на българския пенсионер от некадърния Продажен гербаджийски НОИ кога ще я видим тази промяна

Отговори
5 2
2,24

2,24

29.01.2022 | 10:17

Във всички сфери уволнение на герберските подметки,иначе няма развитие на България!

Отговори
7 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?