49

Министър Карамфилова: Парите по Плана за възстановяване могат да се забавят

Вероятно е да има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради отклонения в изпълнението на мерките, но добрата новина е, че все пак първият транш е дошъл. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова. По думите й Планът трябва да се предоговори. "Вярвам, че с усилията на служебния кабинет и експертите, ангажирани със задачата, ще успеем така да го предоговорим, че България да покаже достатъчно амбиция за пътя си към декарбонизация пред ЕК, коментира Карамфилова.

Според нея мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката, тъй като става дума за реформи в тази сфера. Не трябва да се пристъпва към рязко затваряне на работещи мощности, а съответните им алтернативи трябва да бъдат предложени постепенно.

"От компетентността на МОСВ най-важното е по-скоро предоговаряне на т.нар. междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение всъщност държавата ни е поела ангажимент за поетапно намаляване година спрямо година на емитираните количества парникови газове", каза министър Карамфилова пред БНТ.

България е приела условие да намали вредните емисии минимум с 55% към 2030 г. спрямо 2007-ма, когато става част от Европейския съюз.

"Европейската зелена сделка е дала пътя, по който трябва да вървим. Безспорно България е сред най-енергийно интензивните и натоварени сектори с въглищните мощности. Ясно е, че трябва да вървим по този път, но в момента, с течението и форсмажорните обстоятелства, не считам, че сме подготвени с алтернатива, а трябва да гарантираме енергийната и националната сигурност.

Намирането на алтернатива за декарбонизация е чрез ясни и постепенни мерки, отговорности, яснота колко ще ни струва всичко това. Това включва в себе си околна среда, здравеопазване, национална сигурност, финанси.

България има 16 наказателни процедури в областта на околната среда, четири от тях вече са затворени. Все още не плащаме за нарушения, посочи министърът. Най-тежките нарушения са свързани с качеството на атмосферния въздух.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?