71

Министър Иванов с отлична новина за родните зеленчуци на пазара

Българските плодове и зеленчуци неминуемо ще поевтинеят. Това заяви в ефира на NOVA министърът на земеделието и храните Иван Иванов. По думите му причината е наситеното предлагане на родна продукция по време на летния сезон. Със сигурност, ако има някакво поскъпване, то няма да е драстично както през пролетния сезон, когато излизат на пазара първите оранжерийни плодове и зеленчуци, посочи министърът.

По думите му, в последно време действително турската стока конкурира родната, но българският потребител предпочита "нашето". Иванов е категоричен, че ДДС за българската земеделска продукция трябва да бъде намален и обяви, че това ще бъде становището на Министерството на земеделието и храните при актуализация на бюджета. Той заяви още, че подкрепя идеята за таван на някои продукти, но подчерта, че това не е в компетенциите на ръководеното от него ведомство.

Иванов коментира, че в никакъв случай не може да се говори за зърнена криза у нас, каквито са опасенията на част от производителите. „Прогнозите са за много добра реколта”, каза ресорният министър.

„Спекула би могло да има, защото в България няма законодателство, което да бори това явление. Разчитам Министерство на икономиката да реализира целия потенциал на своите структури, за да не се допусне увеличение на цените”, допълни той.

Министър Иванов коментира и закриването на лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево”. Той увери, че Българската агенция за безопасност на храните прави необходимото, за да се регулира процесът по обработката на чакащите камиони. "Въпреки забавянето на камионите със стока по границата, няма да се допусне разпространение на продукти с изтекъл срок на годност у нас", увери той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

28.05.2022 | 17:05

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?