1939

Министър Денков обяви кога ще започне новата учебна година

Образователният министър Николай Денков обяви, че няма да има промяна в датата на започването на учебната година 2022/23. "Тази есен категорично сме решили всички, че започваме на 15 септември.

Ако има промяна, тя най-вероятно ще започне от следващата учебна година и в момента вариантът, който най-много има позитиви и най-малко негативи, това е 7 септември.

Има своята логика. Но това, което е също много важно, да добавим две седмици на децата между първи и шести клас, където се оказва, че нашите деца учат много по-малко от техните връстници в другите държави", заяви той в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"За тази година няма да има никакви промени на датите за матури. Вървим по график, но ще бъде много сложна тази изпитна сесия, защото това са първите ученици, които завършват по новия закон и се оказва, че освен всички промени, които следват от закона, броят на изпитите е три пъти по-голям, така че се налага да има изпити и сутрин и следобед", коментира още Денков.

Организацията ще е много трудна. За съжаление мотивацията за учене в онлайн обстановка се губи. Ще видим как ще се представят децата на изпитите. Ние направихме всичко възможно да се учи възможно най-много в присъствена среда.

„Надявам се превозвачите да се съобразят с матурите“, каза министърът и  допълни, че се притеснява от анонсирания час на протеста, тъй като някои деца се случва да закъснеят за матура и така може да бъде затруднено тяхното придвижване.

„Призовах превозвачите да направят всичко възможно“, каза Денков. Той уточни, че е разговарял с тях по възможност градският транспорт да измести протеста си с един час по-късно.

Акад. Николай Денков разкри и подробности за новата Националната програма „Фонд „Стефан Стамболов“: „Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света, ако след завършването си се върнат да работят у нас поне три години. Условието е те после да се върнат и да се реализират в България. Ние ще покриваме разходите така, както са подадени от чуждия университет. Ще се покриват и транспортните разходи“.

 

Повече вижте във видеото.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?