46

Минималната заплата става 800 лв. от 1 януари 2023 г.

От 1 януари 2023 г. със сигурност ще има нова минимална работна заплата, определена по новия механизъм и тя ще бъде около 50% от средната заплата за България. Това каза пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Средната заплата вече е над 1600 лева, което означава, че минималната трябва да стане над 800 лева.

"В коалиционното споразумение между четирите партии е записано, че ще направим автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, който ще отразява индикативните стойности на директивата за минималните работни заплати в страните от ЕС. Там е записано, че минималната работна заплата е около 50% от средната работна заплата. Има съгласие на коалиционните партньори и на финансовия министър. Трябва да се придържаме към това да стане", каза Гьоков.

Самият министър настоява увеличението да се случи още от 1 юли, но партньорите и финансовият министър смятат, че ще бъде прецедент да се увеличава два пъти в една годината минималната работна заплата.

Министър Гьоков определи като справедлива промяната в пенсионния модел. Смята обаче, че ще бъдат нарушени осигурителни принципи, защото тези 60 лв., които се слагаха към пенсиите като добавки, няма как да се вкарат в пенсията, което очакват българите.

Социалният министър заяви, че антикризисните мерки в подкрепа на българите да преодолеят инфлацията са започнали още с приемането на бюджета за тази година. В него са подкрепени рисковите, нискодоходните групи, включително и пенсионерите с увеличението от 25 декември.

"Правителството мисли в тази посока и преодоляваме голяма част от тази инфлация. Но е цинично да кажем, че когато върлува подобна инфлация по нашите земи, ще я преодолеем с някакви решения в пенсионната система. Трябва две-три години със сериозни действия, за да компенсираме доходите спрямо инфлацията", каза той.

Гьоков уточни, че бюджетът във фонд пенсии е 12.5 млрд. Разходите за пенсии ще нараснат с около 1.5 - 1.6 млрд. Не би трябвало да се увеличи процентът на дотация от държавния бюджет. По думите му препоръката на международната организация на труда е коефициентът на тежест да бъде увеличен от 1.35 до 1.5, но това няма да бъде направено, защото необходимите средства за това действие ще надхвърлят тези 1.6 млрд, които са необходими и дефицитът ще стане огромен.

Гьоков допълни още, че след 1 януари 2023 г. предстоят много сериозни реформи в Агенцията за социално подпомагане. Всички плащания от пенсионната система и всички пенсии, несвързани с осигурителен принос, ще бъдат изведени от осигурителната система като социалната пенсия, която няма необходимия стаж.

29 000 българи са подпомогнати с енергийни помощи от 525 лв., каза още Гьоков. Сега се изчаква решението на КЕВР за цената на тока, за да се приеме пакет за новия отоплителен сезон. Дали тази помощ ще е промени, зависи от това с колко ще се вдигне цената на енергията.

Гьоков заяви още, че се търси решение за настаняване на всички украински бежанци у нас, което ще бъде за сметка на европейския бюджет. Има индикации, че около 30 000 души няма къде да бъдат настанени, но ще се справим с този проблем, каза министърът.

За тях се предвижда пакет "солидарност", в който ще влиза психологическо подпомагане, подготовка за работа. Предвижда се също финансиране за квартира в рамките на 3 месеца, подкрепа с детски кътове, където родителите да оставят децата си, докато са на работа, уроци по български език.

Министърът каза, че у нас са започнали работа около 2500 украински граждани.

    

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Този Какво се прави на иди.от н знае ли че сме с най-ниски доходи в Ев

Този Какво се прави на иди.от н знае ли че сме с най-ниски доходи в Ев

29.05.2022 | 23:32

Само глупости и лъжи да си отиват не ни трябват такива в България. Браво на Унгария и Орбан мисли за унгарските семейства. Нашите продажни управляващи мислят само за банковите си сметки в долари.

Отговори
5 1
Още лъжи я

Още лъжи я

29.05.2022 | 23:24

25 стотинки отстъпка при цена от 3:50 за литър бензин те добре ли са бе управляващите. Продадоха България мръсниците. Още не смятат за овце. Еми краварски възпитаници Са. Те смятат че света има само крави и овце. И че те са богопомазани. Мръсни фашистки градове.

Отговори
6 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.05.2022 | 22:22

лъжи ХИПЕР ИНФЛАЦИЯТА евече ФАКТ

Отговори
8 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.05.2022 | 21:50

правят ни на балами лъжат ни и то яко

Отговори
7 3
Баланите свършеха

Баланите свършеха

29.05.2022 | 21:40

Минимално събрание в (народно събрание) през 2023 година ️

Отговори
4 2
Какво очаквате от продажници

Какво очаквате от продажници

29.05.2022 | 21:13

Нагушиха ги за долари и сега мислят само за доларовите си сметки.

Отговори
8 3
Колкото увеличиха пенсиите от първи януари тази година толкова ще у...

Колкото увеличиха пенсиите от първи януари тази година толкова ще у...

29.05.2022 | 21:09

Излъгания българин Не вярва на празни обещания. За една година намалиха доходите на пенсионерите а догодина ще намалят и доходите на работещия българин. Това е България. Управляват ни продажници.

Отговори
8 4
Ха-ха-ха освободили ни от руската зависимост от евтините горива от ...

Ха-ха-ха освободили ни от руската зависимост от евтините горива от ...

29.05.2022 | 20:59

От евтините хранителни стоки, евтиния ток, ще ни налагат санкции които са срещу нас които здраво ни бъркат във вече опразнените джобове и ще ни лъжат със средни неща. Средния пръст да си го наврат отзад. Обричат българите на мизерия. Фашистки терор.

Отговори
8 5
На първи януари 23 година няма да си министър бе лъжец

На първи януари 23 година няма да си министър бе лъжец

29.05.2022 | 20:47

Ще ни лъже от първи януари 2023 година какво щяло да бъде. Продадохте се за долари мръсници. Защо унищожавате България. Ние живеем в България и ни интересува какво е сега положението а не след половин година. Дотогава я камилата я камиларя. Ще решава проблема на украинците които не искат да работят в България А защо не подпомагате българите които са продължително безработни и ги задължавате да плащат здравни осигуровки без да имат една стотинка доход и помощ от държавата. Мръсници. До догодина ще бъдем с друго правителство и с друг премиер не продажник.

Отговори
10 5

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?