49

Мика Зайкова с лоши новини за пенсионерите и цената на тока

Трябва да се вземат спешни мерки за повишаване на доходите и подпомагане на бизнеса в уславията на криза, коментира финансовият анализатор Мика Зайкова по Радио Варна. Тя разкритикува анонсираните мерки за подпомагане на домакинствата, пенсионерите и фирмите.

Първо трябва да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се, каза Мика Зайкова и допълни: "Предлагат по 25 стотинки отстъпка на литър гориво... Това е една широка врата за злоупотреби, понеже няма как се контролира. Освен това защо ще се прави отстъпка на всички - и на тези, които имат скъпи коли, и на тези, които карат 30-годишни автомобили? Ако ковид добавката от 60 лева стане инфлационна добавка, това няма да увеличи нетните приходите на всеки пенсионер".

 
Мика Зайкова заяви, че тригодишната бюджетна прогноза не предвижда увеличаване на средната работна заплата и въвеждане на необлагаем минимум. Тя подчерта, че инфлацията е нас не е само привнесена, а е плод и на погрешни решения.

"Начинът, поне частично да се справим с кризата и хората да бъдат подпомогнати, е свързан с плавно повишаване на доходите от пенсии и заплати. Трябва да има необлагаем минимум, защото той освобождава паричен ресурс, без да се увеличава заплатата. На първо място обаче трябва се подпомогне на бизнеса и най-вече на малките и средни фирми", подчерта икономистът.

Мика Зайкова напомни, че Планът на възстановяване и устойчивост предвижда от 2023 година битовите абонати да купуват ток на борсови цени.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

15.05.2022 | 00:06

Тая няма ли да спре да кудкудяка най-после

Отговори
1 11
Докато има

Докато има

15.05.2022 | 04:15

Простофили и калинки, не бива да спира.

Отговори
6 0
98544

98544

14.05.2022 | 22:21

Ковид добавките не трябваше да бъдат раздавани . Единствено пенсионерите и майките не цяха засегнати. Хиляди останаха без работа и без доходи и за тях нямаше нищо. Няма логика да даваш на максималните пенсии тези 60 лева. Цялата държава е гнила.

Отговори
23 5
Максималната пенсия

Максималната пенсия

15.05.2022 | 00:30

сме си я заслужили. Цял живот са ми удържали съответните осигуровки, за разлика от тези, които взимаха пари под масата и не се осигуряваха или пък се осигуряваха на минимална заплата. Тогава същите имаха по-големите доходи, а сега реват. Доволна съм от пенсията си, защото имам възможност да давам за внучето ми.

Отговори
12 6
Зайкова докога ще дискриминирате пенсионерите

Зайкова докога ще дискриминирате пенсионерите

14.05.2022 | 21:35

Докога ще приравнявате всички пенсии към минималните. Защо допуснахте но и да изключи голяма част от пенсиите да не бъдат преизчислявани в началото на годината защо пенсиите от първа и втора категория не бяха преизчислени. Защо дискриминирате пенсионерите? Защото сте лъжци и крадци затова.

Отговори
14 5
Иванов

Иванов

14.05.2022 | 21:02

Тази кикимора много и знае устата лаеше по Бойко а сега се сети да се вайка откъде новата власт да оправя бедните пенсионери и за тока да се кахъри

Отговори
2 21

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?