49

Михаил Миков напуска БСП

"БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала, изборните резултати го показват, по една низходяща тенденция, която все повече ще намалява общественото й влияние. Този процес не е от вчера, а от няколко години. Затова имаше гласове, предупреждения, те винаги бяха заклеймявани, обявявани за вътрешнопартийна опозиция, за другари на Бойко Борисов и всякакви други заклинания от страна на ръководството, но гражданите си казаха думата на изборите. Тенденцията е ясна. Вчерашната констатация на конгреса, че няма подадена оставка, кара много членове на БСП да констатират, че те не са членове на БСП и аз от днес също влизам в тази категория. Аз констатирам от днес, че не съм член на БСП, да се знае". Това каза бившият лидер на БСП Михаил Миков по "Хоризонт" в "Неделя 150"."Ще си върна партийната книжка, ще спра да си плащам членския внос, разбира се, формалните атрибути са това на член на БСП, но по-важното е, че вече не съвпадат моите идеи с тези на член на БСП", уточни Миков, след като е разочарован, че БСП отдавна не е партията, в която е членувал десетилетия.

Според него, социалният вектор на БСП не се видял на вчерашния конгрес на партията. "Най-големият въпрос е с работещите хора. Тези, върху чийто труд се крепят печалбите, защото в условията на коронавирус има 60:40 за бизнеса, има различни помощи от държавата, само че за тези с минимална работна заплата, които трябва да нахранят децата си, да си платят разходите, като че ли нямаше някакви особени държавни грижи. А те чрез тази данъчна система пълнят приходната част на бюджета, каза Миков. 

"Вчерашното заседание на БСП за първи път нямаше предварително формирани документи, обикновено един конгрес и неговото заседание е свързан с политически курс, с материали, документи, имаше една много сериозна резолюция, която беше неглижирана от социалисти, които поставя някои фундаментални въпроси, но тя беше неглижирана под фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова", каза още Миков.

"Големите въпроси за неравенствата са много по-важни от въпроса за джендърите. Кой мъкне държавата на  гърба си, демографските проблеми виждате за 10 години такъв срив на 10% на населението не е имало през нито една война или национална катастрофа за България", смята бившият лидер на БСП.

Миков смята, че ще има процес на фрагментация на лявото. "Въпросът е, че тези разговори трябва да започнат, защото лявото днес не е представено - нито като парламентарно присъствие, нито като обществена дискусия, всъщност второто е по-важно", смята Миков, който смята, че правителството си поставя за цел включително присъединяване към Кодекса за либерална търговия. "И всякакви такива либерални работи, от които на българския гражданин в последните 30-ина години му е дошло до гуша".

"Забележете, че в условията на пандемията мярката 60:40 и всички останали мерки за помощ на бизнеса, чудесно, той трябва да бъде запазен, никъде няма условия да не се разпределя печалба, т.е. какво се получава - събираме чрез ДДС и акцизите бюджета, подпомагаме бизнеса, а той в края на годината разпределя печалба. Този въпрос дори не се дискутира. Не съм против, нека се разпределя печалба, но да знаят, че тази печалба все пак е от бюджета, формиран от ДДС и акциите на обикновения гражданин, включително и тези дето са на минимална работна заплата. Няма да има справедливост в едно българско общество, българският бизнес трябва да започне този разговор, ако иска да има работници. В противен случай, ще продължи този смешен плач, че няма работници", каза още Михаил Миков.

По въпроса за досъдебното производство на разследващите полицаи, да бъдат извадени пожарната и тел. 112 от структорите на МВР и направени на държавна агенция, Миков каза: "Реформите не бяха ясно очертани, когато аз бях министър, но в случая пътят е правилен. Трябва да имат повече правомощия разследващите полицаи", каза Миков.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
До прогностик

До прогностик

23.01.2022 | 16:35

Наивник! Капитализма винаги мисли само за себе си. Другото е ти само да се възпроизвеждаш а той да богатее.

Отговори
1 3
Прогностик

Прогностик

23.01.2022 | 17:00

Прав сте. Лукойл, Газпром, Атомстройекспорт...

Отговори
3 0
:))

:))

23.01.2022 | 13:59

Отишъл другарят Миков при художник да го нарисува. Художникът го пита: - Как да ви нарисувам, другарю? - В героична поза. - отговорил другарят Миков. - И каква е тази героична поза? - Ами пред мен бутилка водка и аз я гледам с отвращение.

Отговори
4 2
Коментар

Коментар

23.01.2022 | 13:40

Миков нямаше силата и волята на водач и не успя да се справи. Но никога не е свързан с грабителската приватизация, не е прескачал от СДС в БСП, не се е саморазправял с опонентите си в партията за лична изгода, не е обвиняван, че е лъжец, не е предизвиквал искрена омраза. А и най-големият му изборен провал бледнее пред последния на Корнелия.

Отговори
6 4
Прогностик

Прогностик

23.01.2022 | 13:55

Значи, веднага могат да го приемат в ГЕРП!

Отговори
5 2
комунист

комунист

23.01.2022 | 12:51

Поредното доказателство,че БСП е партия от интересчии.Там никога не е имало дори социалисти.Добре,че си останх комунист и всеки който ме познава знае ,че съм такъв.

Отговори
4 5
Прогностик

Прогностик

23.01.2022 | 13:55

Комунист, ама от Възраждане? Или атака?

Отговори
3 3
По най-лесния начин.

По най-лесния начин.

23.01.2022 | 12:34

Във всяка партия има дебат. Такива няма при лидерските "партии". Там се слуша какво иска боса - без коментари. Но БСП започна отдавна да се отдалечава от хората и проблемите им. А постъпката на Миков е действие на обидено дете. Защо не остана, за да промениш визията чрез дискусии, Чрез предизвикване на разговори? Така е най-лесно. Прозира един обикновен службогонец. Няма отлюспване - сам се маха. Най-обикновено предателство спрямо "другарите". Оказа се най-обикновено човеченце.

Отговори
5 6
2,24

2,24

23.01.2022 | 12:05

Не може членовете на която и да е социалистическа партия да са капиталисти.Никъде по света тези хора не мислят за бедните-напротив те ги експлоатират!Така,че никой не е виновен за ликвидирането на БСП.Това е естествен процес,защото с времето се загубиха "едновремешните" истински комунисти и останаха властолюбивите станишевци,миховци,ниновки и т.н.!Партията или трябва да си смени името на Партия на властолюбивите капиталисти,или да се саморазпусне-друг шанс тя няма!

Отговори
13 4
Прогностик

Прогностик

23.01.2022 | 13:58

Разбира се, че не сте прав! Вижте социалистическите партии в Испания, Португалия, Скандинавските държави...Там обаче използват КАПИТАЛА за развитие на държавата и социалните и политики, а не за лично (шуробаджанашко) забогатяване, в рамките на един мандат!

Отговори
4 3
Бай Тошо

Бай Тошо

23.01.2022 | 14:33

Не може, но Нинова подгони капиталистите от БСП, за какво си писал и нея?

Отговори
3 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

23.01.2022 | 12:01

МИКОВ ати какво допринесе заразвитието на БСП на ВИДИНКИЯ РЕГИЬОН

Отговори
9 7
мхм

мхм

23.01.2022 | 11:58

Отива да пие на воля, докато не пукне от алкохолно натравяне...

Отговори
7 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?