46

МиГ-29 приземи самолет нарушител над Свищов

Втори подобен случай за по-малко от месец

Малък самолет е нарушил въздушното пространство на България, съобщиха от Министерството на отбраната. Той е навлязъл без полетен план и без включен код на транспондера. Локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана на ВВС в района на Свищов, на височина 600 метра.

Само един МиГ-29 е излетял снощи от авиобазата край Граф Игнатиево, за да го приземи. Вторият изтребител е бил в готовност да излети в случай, че операцията се проточи много дълго или има някакви усложнения. Вторият МиГ-29, който е бил на земята, е бил пилотиран от най-младия пилот. Това каза в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви генерал Николай Русев, ръководител на авиобазата край Граф Игнатиево.

Веднага е задействано изпълнение на мисия Air Policing. В 18 ч. с машината е установен визуален контакт. Екипажът го идентифицира като Чесна-150. Самолетът е съпроводен до летище Бохот, край Плевен. По установените процедури след кацането му дежурният изтребител блокира летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи.

 На земята е установена самоличността на пилота.

„Осъществи се насочване по нисколетяща цел, бе открита визуално, ескортиран бе и бяха уведомени ръководството на държавата и на отбраната. Бе приземен“, обясни операцията Русев.

Пилотът на малкия самолет Чесна не е бил агресивен, не е правил опит да се измъкне, каза още Русев, без да разкрие самоличността му. 

Той добави, че е твърде възможно пилотът да се е заблудил, той се съмнява да е било тест за пробване на българските ВВС.

Това е втори подобен случай за по-малко от месец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?