49

Мицотакис поиска повече ваксинирани у нас, нарече Кирил Петков "моя нов приятел"

Засилване на ваксинацията срещу COVID-19 в България поиска гръцкия премиер Кириакос Мицотакис от българския Кирил Петков.

Премиерът на южната ни съседка е първият чужд държавник, посетил София след смяната на правителството.

Няма да сме сигурни на Балканите, докато всички страни нямат високо ниво на ваксинация, предупреди Мицотакис. Той поздрави Петков за плановете му да засили процеса на имунизациите в България.

Въпрос на месеци е да бъде завършена газовата връзка между Гърция и България, стана ясно от съвместното изявление на премиерите на България и Гърция.

Преодолени са някои затруднения и закъснения в доставките за изграждането на газопровода заради Ковид, стана ясно.

Двамата премиери отбелязаха, че този проект, който навлиза в своя заключителен етап, е важен и за двете страни и за това трябва да бъде завършен възможно най-скоро.

"След тази среща мога да кажа, че приятелските отношения между България и Гърция ще бъдат затвърдени. Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти", подчерта министър-председателят Кирил Петков.

Мицотакис изрази "голямо удоволствие да се срещна с новия премиер на България и мой приятел Кирил Петков" и посочи, че на срещата си са работили за това българо-гръцките отношения да бъдат по-тесни.

"Има много възможности за развитието на енергийните системи", посочи гръцкият премиер. "Имаме общи възгледи върху много теми. Оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничеството си", допълни той.

Двете страни са обсъдили възможностите за внос-износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас - през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

Мицотакис повтори гръцката позиция от септември, че Атина е за възможно най-скорошно свикване на първата междуправителствена конференция (формалното начало на преговори) със Скопие и Тирана, разбира се, при спазване на критериите за членство, най-важният от които е добросъседството.

"Нашата страна винаги е била лост за напредък по пътя на целия регион към Европейския съюз /ЕС/. Гърция подкрепя кандидатурите на страните-кандидатки, без да забравяме, че те трябва да изпълнят критерии, които са поставени за влизането им в ЕС - преди всичко добросъседството", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

"В един период на увеличаващи се предизвикателства, един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички нас. Имаме политическа полза, икономическа и полза за сигурността", отбеляза Мицотакис, но подчерта, че Република Северна Македония и Албания трябва да изпълнят всички критерии, включително и тези за добросъседство.

Премиерът Петков обяви още, че в НАТО е обсъждано подобряване на инфраструктурата по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца, а не изпращане на допълнителни военни в България и Румъния. Уточнението за взаимодействието с НАТО идва на фона на информация на "Шпигел", че Алиансът обмисля изпращане на още 1500 военни в България и Румъния заради ситуацията по руско-украинската граница.

 

 

Кириакос Мицотакис покани Петков и министрите му на съвместно заседание между правителствата в Атина. От своя страна премиерът Петков прие и потвърди, че двете правителства ще проведат такова съвместно заседание през януари догодина.

В отговор на въпрос Мицотакис посочи, че Гърция ще се бори за пълно нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. И Гърция, и България сме призвани да защитаваме всеки ден нашите граници, които са граници и на ЕС. И двете страни вършим това ефективно с пълно зачитане на човешките права, подчерта гръцкият премиер. Българският му колега Кирил Петков също изтъкна, че добросъседството е най-важното, което можем да постигаме заедно в региона. Винаги сме готови да обсъдим всеки въпрос и да намираме най-добрите решения. Бидейки и двете страни на външната граница на ЕС, има логика да бъдем в добра координация между българската и гръцката страна

Днешният разговор на Петков и Мицотакис в Министерския съвет свидетелства за интензивния политически диалог на най-високо ниво между България и Гърция и отразява стратегическия и приятелски характер на отношенията между двете страни.

Стратегическото партньорство между България и Гърция, което е ключово за стабилността в региона, има редица важни аспекти. На първо място е сътрудничеството по линия на ЕС и НАТО, с оглед на съвременните предизвикателства.

Също толкова значимо е активизирането на двустранното сътрудничество по линия на регионалните инициативи, с цел укрепване на сигурността и стабилността в региона на Югоизточна Европа.

България и Гърция работят съвместно по реализирането на енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес и за осъществяването на трансгранични проекти по програми на ЕС. Създаването на благоприятни предпоставки за ръст на стокообмена и туристическия поток са също важен елемент от двустранните отношения. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към 31.12.2020 г. са в размер на 2,57 млрд. евро.

Не на последно място, разширяването на сътрудничеството в сферата на образованието и културата традиционно е в дневния ред на двустранния диалог между България и Гърция.

След разговора с премиера Кирил Петков, Кириакос Мицотакис отиде на "Дондуков" 2 за среща с президента Румен Радев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
25 коментара
Кой е Мусесакис

Кой е Мусесакис

20.12.2021 | 16:52

Мъ те са от едно чифутско котило Хавърдско Мусесакис и Кирчо чифутчето ще разкатаят мамата и на двата Народа Нъл по чифутски разделят Народите и градят нови Берлински стени с ковид истерията им поне тук на Балканите През стените им чифутски ще преминават само набоденете им на ужким чифутски купелдаци със имоти в Гърция и България както и по Света Новините от рода Билмигея и Абрамович кацнали в Бодрум не касят баба Гицка Но говорят за наглоста чифутска че Светът е техен и ще си ходят където рекът

Отговори
3 5
Нали

Нали

20.12.2021 | 16:34

Кире, а неустойка поиска ли заради все още неосъществената връзка на газопровода, поради неспазването на срока от гръцка страна? Не само това, но се и говори, че си отпуснал допълнително средства на фирмата изпълнител!

Отговори
6 2
Дипломатично учтив

Дипломатично учтив

20.12.2021 | 16:15

Да видим след някои друг месец как ще му вика на Киро Лъжеца

Отговори
9 3
Барабар Киро с мъжете

Барабар Киро с мъжете

20.12.2021 | 15:20

След срещата с канадският пелтек, Мицотакис едвам успял да изфъфли на развален гръцки, че има нужда от хапче за глава.

Отговори
15 5
Бат ви Бойко Борисов

Бат ви Бойко Борисов

20.12.2021 | 15:12

Моста на дунав който построих не можете да го боядисате бе пеленаци

Отговори
9 11
Тиква

Тиква

20.12.2021 | 17:50

Това са Тодор Живков се отнася, бе Мунчо, не за бодигарда му. И не се отнася само за мост, а за цяла България.

Отговори
3 5
арееее

арееее

20.12.2021 | 14:30

Ко искал МицОтакисчето ??? А не иска ли да го духа ??

Отговори
11 4
всички сме бра'чеди

всички сме бра'чеди

20.12.2021 | 14:24

Византийски номера!

Отговори
16 5
Иванка Петкова

Иванка Петкова

20.12.2021 | 14:24

Където и да отидеше Бойко Борисов, навсякъде го посрещаха с почести. Този и онова чучело президента никой не ги иска и гледа да се измъкне след някакво мижаво здрависване.

Отговори
14 12
А стига Ве.

А стига Ве.

20.12.2021 | 14:19

Кой е този че ще иска!!! Ма щото в Нидерландия е 85% ваксани, та сега са още по зле. Абе за едни кинти от eu става въпрос.

Отговори
22 10
КУКУ

КУКУ

20.12.2021 | 14:39

Там затварят, защото ценят живота на малцинството неваксинирани кауни. Нидерландия е на 71-во място в света по смъртност от "леката настинка", България е на 2-ро. Дали работят ваксините, М?

Отговори
11 15
Леле

Леле

20.12.2021 | 16:12

Знаеш ли, че е хубаво да четеш не само заглавията на новините за Нидерландия ? Трябва малко и да се поинтересуваш за мерките там и защо се стига до затваряне преди да говориш простотии. Ще кажа само, че нидерландските здравни органи преди седмица-две публикуваха проучване, в което са достигнали до дълбокото заключение, че вирусът се предава по въздуха (нещо, което се знае от месеци). Мерки има само на теория. Няма разумен човек, който да следи консенсуса и фактите по темата, който да е запознат с нидерландската стратегия и управление, и да е изненадан, че отново влизат в локдаун.И не на последно място изостава с бустерите много. Има хубава статия по темата в newyorktimes.

Отговори
3 9
Пояснение

Пояснение

20.12.2021 | 16:13

Там са ваксинирани над 90%. И вследствие на това са МНОГО зле. Защо спряха да говорят за Швеция, а вече дори и за Българското чудо?

Отговори
7 5
Леле до горен

Леле до горен

20.12.2021 | 18:23

Казах ти да прочетеш статията защо се стига до тук. Иначе кое е българското чудо ? Че сме втори в света по смъртност от ковид ли ? Няма никакво чудо в това. Колкото по-малко ваксинирани толкова повече смъртни случаи.

Отговори
1 3
Ти да видиш

Ти да видиш

21.12.2021 | 01:35

Абе аланкоолу, България си е въобще на второ място по смъртност, не само от Ковид . Ковидът е само една екстра към класирането. Днес 27% от починалите в болници са с 2 !!! Дози ваксина. Що така, а? И ако забелязваш - все са починали в болници. Странно, нали ! Защото здравеопазването и лечението на Ковид са ни пълна нула. Така че - айде по- полека със статиите от New York times.....

Отговори
0 1
Как така един пожарникар

Как така един пожарникар

20.12.2021 | 14:14

Как така става, че Бойко Борисов ужж чел само винету има гладък и ясен изказ когато говори пред публика, журналисти и хора на улицата а харвадците си назначават хора да говорят вместо тях?

Отговори
18 9
Eй така

Eй така

20.12.2021 | 16:19

Като президент е човек който говори монотонно бавно препъвайки се както Сталин е говорил руски едно време е нормално. Те комунистите освен убитаци нямат друго като кадри. Някой учуден ли е че последния в Харвард Бизнесс Скуул им е премиер.

Отговори
5 3
Габи

Габи

20.12.2021 | 16:41

Уж умните и много образовани харвадци в парламента си глътнаха езика. Вицовете за об азованието на Борисов се повтарят от хора, които не могат да му стъпят на малкия пръст.Да прочетат и биографията и тогава да говорят. Кое е срамно да бъдеш пожарникар или ухилен лъжец. За Петков знаем само това, което пропагандират много близките до него хора. Но колко от това самохвалство е истина. Показаното до сега е само в негов минус.

Отговори
8 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?