46

Мицкоски напуска политиката, ако впишат българите в конституцията на РСМ

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска управляващите в Република Северна Македония веднага след отпуските да свикат заседание на парламента по темата за конституционните промени. Ако над 80 депутати гласуват за промени в конституцията с цел в нея да бъдат записани и българите, той каза, че на следващия ден ще се оттегли завинаги от политиката. В противен случай обаче иска предсрочни парламентарни избори, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. 

Вярвам във всеки депутат от парламентарната група, водена от ВМРО-ДПМНЕ, че при тези обстоятелства няма да гласува за промяна на конституцията и ако стане нещо такова, ще напусна трайно политиката. Защото вярвам напълно във всички, каза той.

Мицкоски ще има днес срещи с коалиционните партньори за уточнения по въпроса за референдума и евентуалното заседание за конституционните промени.

Имах срещи с четири от коалиционните партньори. Продължавам с консултациите, докато не се консултираме с всички коалиционни партньори, после в рамките на партията, Изпълнителния комитет и т.н., и когато парламентът започне да функционира, ще излезем с окончателно становище за референдума, но мисля, че позицията е ясна, повторихме я няколко пъти, каза Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ иска да бъде свикан референдум, на който гражданите да изразят мнението си по въпроса дали приемат вече подписания двустранен протокол с България.

Вчера македонското външно министерство съобщи, че общата историческа комисия между България и Северна Македония е постигна съгласие за Цар Самуил, братята Кирил и Методий, Климент охридски и др. исторически личности, за съвместните им чествания, както и за редакции в учебниците по история за 5 клас и 6 клас. Напредък в преговорите в съвместната историческа комисия бе едно от условията за започване на реални преговори за членството на Северна Македония в ЕС. Засега обаче напредък за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония не се наблюдава, основно заради съпротивата на най-голямата опозиционна партия в страната - ВМРО-ДПМНЕ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Кеф

Кеф

17.08.2022 | 00:48

Тоя пич не знае ли че в РСМ са само българи!

Отговори
1 0
Ангел Грънчаров от ТЕТа

Ангел Грънчаров от ТЕТа

16.08.2022 | 15:28

Българи, аз не искам с мойте данъци да соросоядствате и джендърлясвате!

Отговори
4 8
Българин

Българин

16.08.2022 | 15:21

Хе хе! Ами чао тогава, и Збогом! При Груески ли ще отпраши сетне?

Отговори
15 1
Да запеем:

Да запеем:

16.08.2022 | 14:53

Мицкоски, чао! Чао! Чао!

Отговори
21 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?