49

Местят в държавни бази украинцинските бежанци от хотелите

"Министерският съвет взе решение за удължаване на помощта на гражданите от Украйна. Помощта ще продължи чрез настаняването им в държавни бази. Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи бази, държавни". Това съобщи служебният министър на МВР Иван Демерджиев след заседание на правителството. 

"Причината за това решение се крие както в обстоятелството, че това е практика в Европейския съюз. Само България и още две държави - Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът в европейските държави, за който се дава тази закрила", заяви Демерджиев. 

"От друга страна ние искаме да сме сигурни, че при зимни условия, каквито предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в места, където няма да се налага тяхното преместване при тежките климатични условия през зимата", каза още служебният министър на вътрешните работи. 

Подробности във връзка с плащанията, които ще има по програмата за настаняване на бежанците от Украйна даде министърът на туризма Илин Димитров.

"Финансовите средства, които държавата ни отделя, са сериозни. Дори на фона на останалите държави-членки, дотук са изплатени близо 523 милиона лева. Като 200 милиона от тях са за сметка на бюджета и 300 милиона са по Европейски програми и фондове, които са преструктурирани", съобщи министър Димитров. 

Важно е да сме наясно с възможностите си, не оставяме никого на улицата, както чухте. Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи", заяви министър Димитров. 

Той благодари на хотелиерите, които отвориха хотелите си още при първата вълна на бежанци от Украйна. Димитров бе категоричен:

"Искам да ги уверя, че ще бъде изплатено всичко, което е като безспорни суми".

Министър Димитров обясни и механизма, по който ще се изплащат дължимите суми. 

"Какъв ще бъде механизмът. До края на тази седмица ще бъдат входирани, включително и за септември, всички безспорни плащания, които сме начислили. От тук нататък програмата ще бъде отворена в рамките на 15 дни те да подадат жалби. Когато тези жалби бъдат подадени, ще бъдат разгледани една по една и на всяка една ще бъде отговорено индивидуално: Какви средства са платени, какви не са платени и защо те не са платени", обясни Димитров. 

"Има три варианта, при които може да не се платят суми, това са ако лицето е напуснало хотела, а продължава да се води регистрирано там. Втората хипотеза е, когато то е започнало работа и не е съобщило в рамките на месец и третата хипотеза е, когато едно лице е настанено в повече от един хотел", обясни министърът. 

"Открихме и четвърти проблем, който е свързан с декларациите за изхранване. Софтуерно той ще бъде решен и за това ще ни е нужна и помощта на хотелиерите, които ще заявят в писмен вид разликите, които са получили като финансиране", обяви Димитров. 

"Със сигурност до края на годината, но нямаме никакви планове през зимния период да приключваме с тази помощ, ако естествено служебното правителство функционира. Вече има сформиран парламент, а аз мисля че редно и нормално е парламентът да вземе трайно решение по този въпрос. Но ние сме направили необходимото да се посрещне целия зимен период", отговори Демерджиев на журналистически въпрос относно срока, в който бежанците ще останат в държавните бази. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Ко си поискали И где отишла Пак под бомбите

Ко си поискали И где отишла Пак под бомбите

31.10.2022 | 18:33

То във Оскарите са набутани маскарите все чифутски дето си искат и още нещо Българина го прави от любов и със любов щот нема като чифута пари Ааааа За пари ли си говорим Не познавам Българин със пари Ако има такъв или е куманист или е чифутско мекере назначено като Изпълнен със амбиции Изпълнителен Директор Изпълняващ чифутски желания Който във най добрия случай служи за салфетка за забърсване на чифутските далавери Спомнете си за Цветанчо Василев и Черепчето Момчета като момичетата от витрините във кварталите за удоволствия във НиЗската Земя

Отговори
2 0
457

457

31.10.2022 | 17:40

Пак има да реват че искат условия на пет звездни хотели

Отговори
13 0
Бахтън де

Бахтън де

31.10.2022 | 17:14

На Голанските възвишения фъф един кибуц ги чакат със отворени обятия Барбас Чифут Даже им са приготвели мотики 16 номер със мотивирано компотно окачване свързано директно със Уолстрийт и лично със Гейтс и Рошкофийлд чрез сателитната връзка на Мъск между почивките Тъй че да си събират чифутските специални чемодани докато не сме ги подгонили със колците От чисто чувство на Българско гостоприемство То не беше ден два пиене и едене на нашата софра Бахтън де

Отговори
6 1
Страната на Барба Ганьос

Страната на Барба Ганьос

31.10.2022 | 16:34

Тия хора бягат от смъртта. Която може да ги сполети неочаквано. Идва ракетата и край. В DW е описана пък историята на едно руско момиче, на 19 години, избягало с с цялата наивност на младостта си в България и принудено да се прибере обратно. Хванало се на работа, около нея всички путинисти, не и платили за труда, но си направили устата за нещо друго. Това сме.

Отговори
4 11
на майка ти

на майка ти

31.10.2022 | 17:09

путката

Отговори
4 6
Страната на Барба Ганьос

Страната на Барба Ганьос

31.10.2022 | 17:27

Простак!!! Да, ти си един напълно завършен простак!!! Къде ти е възпитанието, образованието, културата? Простак!!! Сега модератора ще ти прасне един "бан" така че, свят ще и завие на празната ти чутура.

Отговори
7 3
777

777

31.10.2022 | 17:42

Това херо хелуина ли ти го написа срещу някой друг цент

Отговори
7 0
пак на майка ти

пак на майка ти

31.10.2022 | 18:11

путката

Отговори
3 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?