46

Месопустна задушница е! Да се помолим за душите на мъртвите си близки

Днес е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели, те трябва да се спомнят само с доброто

Днес е Голяма Задушница - Месопустна задушница. От този ден има забрана за използване на месо и месни продукти.

Нека да видим заедно какво може и трябва да се направи на този ден, за да отбележим правилно покойните. И кои неща са под най-строгата забрана и кои не са.

Съществува поверието, че жени, които са имали аборти или мъртви деца на задушница трябва да донесат в църквата ябълки в памет на починалите деца. Трябва да има толкова ябълки, колкото има мъртви или абортирани деца.

Разбира се, необходимо е да се представи бележка за възпоменанието на починалите роднини и приятели в храма.

Днес можете да посетите гробището и да се по​​молите на гробовете на починалите близки.

Посещението на гробището обаче не се счита за задължително. Най-важното е да се молите за починалите. Така ще направите нещо важно за душата на починалия човек.

Ако по време на живота си човека не е бил много добър или ако сте били в конфликт с починалия, тогава трябва да се молите с двойно по-голяма сила и смирение.

На този ден е прието да почетем всички мъртви роднини и приятели на семейна вечеря. Те трябва да се спомнят само с доброто!

Какво се прави на задушница?

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Ако имате починал близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Доктор Герев

Доктор Герев

18.02.2023 | 11:54

Обади се на траверса... да му едеш. чг....!

Отговори
0 0
Пелтека, лалка и  бойка

Пелтека, лалка и бойка

18.02.2023 | 08:01

Днес ще заведат младежите на гости на тези , които сгрешиха, че ги,, създадаха,,.. дано и те скоро да отидат при майките и бащите си, пожелавам и го, дано, тези ,, извратеняците,, също....!

Отговори
2 3
д-р Герев - психиатър

д-р Герев - психиатър

18.02.2023 | 10:19

Обади се. Лекувал съм и други случаи като теб.

Отговори
1 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?